Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a denunţat luni ilegalitatea proiectului israelian de anexare a unor părţi ale Cisiordaniei ocupate, avertizând că ”undele de şoc vor dura decenii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anexarea este ilegală. Punct”, subliniază Michelle Bachelet într-o declaraţie scrisă.

”Orice anexare, Indiferent că este vorba despre 30% din Cisiordania sau 5%”, insistă ea.

”Cer Israelului să-şi asculte de îndată foştii funcţionari de rang înalt şi generalii, dar şi numeroasele voci din lume, care îl avertizează să nu continue pe această cale periculoasă”, îndemană ea.

Bachelet subliniază faptul că ”undele de şoc ale anexării vor dura decenii şi vor fi extrem de prejudiciabile israelului, dar şi palestinienilor” şi insistă că mai este timp să se revină asupra acestei decizii.

CONSECINŢELE ANEXĂRII ”NU POT FI PREZISE”

Statul evreu a stabilit ca la 1 iulie să se pronunţe asupra punerii în aplicare a planului american de pace în conflictul israeliano-palestinian.

Preşedintele american Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au prezentat împreună, la 28 ianuarie, planul american de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, pornind de la situaţia de pe teren şi nu - ca până acum - de la dreptul internaţional şi rezoluţiile ONU.

Acest plan prevede între altele înfiinţarea unui stat palestinian pe un teritoriu mai mic decât cel din prezent şi fragmentat şi anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti din Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată.

”Consecinţele exacte ale anexării nu pot fi prezise, însă ele riscă să fie dezastruoase pentru palestinieni, israeliani şi înteaga regiune”, avertizează Bachelet, subliniind că secretarul general al ONU a îndemnat Guvernul israelian să-şi abandoneze aceste proiecte.

Această anexare ”va dăuna grav perspectivei unei soluţii cu două state, va reduce posibilităţile reluării negocierilor şi va perpetua grave încălcări ale drepturilor omului şi dreptului umanitar internaţional, cărora le suntem martori azi”, continuă ea.

TRANSFER FORŢAT AL PALESTINIENILOR

Bachelet subliniază în această decalaraţie că, în cazul unei anexări, ”coloniile - deja o încălcare evidentă a dreptului internaţional - se vor extinde aproape sigur, crescând fricţiunile între cele două comunităţi”.

Palestinienii vor fi supuşi unor presiuni mai mari să părăsească zona anexată, iar comunităţi întregi vor fi expuse unui risc ridicat al transferului cu forţa, se arată în document.

În ceea ce-i priveşte pe palestinienii care trăiesc în afara zonei vizate de anexare, ei riscă, estimează ONU, să fie privaţi de acces la resursele lor naturale.

Înaltul Comisariat subliniază că restricţionarea dreptului la libertatea de mişcare vor creşte puternic, de asemenea, în măsura în care centrele cu populaţie palestiniană vor deveni ”enclave”.

ONU se teme totodată de faptul că accesul umanitar ar putea să fie blocat şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la dificultatea accesului palestinienilor la terenuri agricole şi servicii precum educaţia şi sănătatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.