Un sindicat al profesorilor din Iran îndeamnă la o grevă de două zile - începând de duminică -, în semn de protest faţă de reprimarea violentă care loc în şcoli şi uciderea a peste 20 de copii în manifestaţiile din Iran care denunţă moartea lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republica islamică este zguduită de proteste după moartea, la 16 seprembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniancă, la vârsta de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată, la Teheran, de Poliţia Moravurilor, din cauza unei infracţiuni a codului vestimentar strict prin care fermeile sunt obligate să poarte vălul.

122 DE MORŢI LA MANIFESTAŢII

Potrivit unui bilanţ prezentat de către ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în capitala norvegiană Oslo, reprimarea acestor manifestaţii s-a soldat cu uciderea a cel puţin 122 de persoane.

Cel puţin 23 de copii au au fost ucişi de către membri ai forţelor de securitate iraniene, iar alte sute au fost răniţi, arestaţi şi torturaţi, a anunţat luni Comitetul ONU al Drepturilor Copilului.

Consiliul de Coordonare al Sindicatelor Profesorilor iranieni a îndemnat joi la o mobilizare de ”două zile de ocupare şi de grevă, duminică şi luni”.

”Noi, profesorii, vom fi prezenţi în şcoli, dar nu vom intra la ore”, anunţă sindicatul într-o postare pe platforma sa de Telegram.

ACŢIUNI VIOLENTE

Profesorii acuză ”forţele de securitate şi (agenţi) în civil” de acţiuni violente în şcoli şi de faptul că au ”ucis mai mulţi elevi şi copii”.

Ei anunţă totodată că un ”număr mare” de colegi de-ai lor au fost ”arestaţi” - fără să fie inculpaţi.

”Liderii trebuie să ştie că această comunitate a profesorilor iranieni nu va tolera aceste atrocităţi şi această tiranie”, denunţă Consiliul de Coordonare a Sindicatelor Profesorilor, care subliniază că ”susţin protestele din întreaga ţară”.

Profesorii îndeamnă la ”eliberarea necondiţionată a tuturor elevilor din detenţie şi întoarcerea lor pe băncile şcolilor”.

Joi, sindicatul a anunţat moartea unei adolescente iraniene în vârstă de 15 ani, care a decedat săptămâna trecută după ce a fost bătută de forţele de ordine în timpul unui raid în şcoala în care învăţa, la Ardabil, în nord-vestul Iranului.

”Una dintre eleve, Asra Panahi, a murit, din nefericire, la spital, iar alte (eleve) au fost arestate”, deplâng profesorii.

Ei anunţă că un elev a intrat în comă după ce a fost bătut de către membri ai forţelor de ordine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.