Producătorii francezi de şampanie, ”scandalizaţi” de o nouă legislaţie rusească privind etichetarea şampaniei în Rusia drept ”vin spumant”, promulgată vineri de către Vladimir Putin, au interpelat luni diplomaţi francezi şi europeani, pentru a interveni în acest dosar spinos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Producătorii de şampanie îi îneamnă pe diplomaţii francezi şi europeni să onţină modificarea acestei legi inacceptabile”, scrie într-un comunicat Comitetul Champagne, din care fac parte viticultori şi case de şampanie.

Această nouă lege rusească îi obligă pe distribuitorii de mărci de şampanie să scrie pe eticheta de pe spatele sticlei ”vin spumant”.

Potrivit Comitetului Champagne, ”vinurile din Champagne îşi păstrează dreptul exclusiv de a folosi (denumirea Champagne) cu litere latine pe eticheta principală”, însă această nouă lege le obligă să renunţe la termenul ”şampanskoe” - traducerea numelui Champagne în rusă - şi să se prezinte sub numele de vin spumant cu caractere chirilice pe eticheta de pe spatele sticlei.

În schimb, legea prevede ca producătorii ruşi să folosească numai ei termenul ”şampanskoe” - ”numai vinurile efervescente ruseşti vor avea dreptul să folosească de-cum acest nume”, potrivit Comitetului Champagne.

”Această reglementare nu le asigură consumatorilor ruşi o informare clară şi transparentă privind originea şi caracteristicile vinurilor”, dă asigurări aceeaşi sursă, care regretă faptul că această lege ”pune în discuţie peste 20 de ani de discuţii bilaterale între Uniunea Europeană şi Rusia cu privire la protecţia denumirii de origine”.

Comitetul Champagne îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost informată de către autorităţile ruseşti de implementarea acestei legislaţii şi subliniază că această denumire ”este protejată în peste 120 de ţări”.

Comitetul îşi anunţă ”hotărârea de a continua discuţiile cu autorităţile ruseşti în vederea obţinerii dreptului exclusiv de a folosi numele «Champagne» pe teritoriul rus”.

Denumirea de origine controlată «champagne» este aprig apărată de Franţa, care subliniază că vinul este necesar să provină dintr-un anumit perimetru din regiunea franceză care poartă acest nume, pentru a avea dreptul să-l poarte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.