Trei prizonieri de război ruşi acuzaţi că au vizat sau ucis civili şi un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte de a-i viola soţia vor fi pe banca acuzaţilor în primele procese pentru crime de război din conflictul din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 10.700 de infracţiuni au fost înregistrate de la începutul războiului de către biroul procurorului general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, iar câteva cazuri sunt gata să fie prezentate, în ceea ce marchează un moment de cotitură la două luni de la începerea războiului. 

Vadim Shysimarin, un comandant în vârstă de 21 de ani al Diviziei de tancuri Kantemirovskaya, care se află în prezent în custodia Ucrainei, este aşteptat să fie primul care va fi judecat pentru presupusa ucidere a unui bărbat de 68 de ani. 

Se presupune că Shysimarin, un sergent, a luptat în regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil la 28 februarie în satul Chupakhivka. El este acuzat că a condus o maşină furată împreună cu alţi patru soldaţi în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni şi apoi l-a împuşcat mortal pe bărbatul neînarmat aflat pe bicicletă în timp ce vorbea la telefon. I s-a ordonat "să ucidă un civil pentru ca acesta să nu-i raporteze apărătorilor ucraineni", potrivit procurorilor. 

Crima s-ar fi petrecut în apropiere de casa victimei şi ar fi fost comisă cu un AK-74. Cazul a fost înregistrat săptămâna aceasta la o instanţă penală.  

"Este aici, îl avem", a declarat Venediktova, vorbind de la sediul său puternic fortificat din Kiev. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.