Procurorii ruşi au cerut justiţiei să îl condamne pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, la încă 20 de ani de detenţie într-o colonie penală pentru noi acuzaţii penale, inclusiv de extremism, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 47 de ani, Aleksei Navalnîi este judecat cu uşile închise de o lună la colonia penală IK-6 din Melehovo, la 235 km est de Moscova, unde execută deja sentinţe ale căror pedepse însumează 11 ani şi jumătate de închisoare. Aceste sentinţe au fost date pentru fraudă şi alte acuzaţii despre care el spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Cel mai proeminent şi mai vocal opozant intern al lui Vladimir Putin se confruntă însă cu o serie de noi acuzaţii, despre care, la fel, spune că sunt fabricate pentru a-l ţine departe de viaţa politică. Dosarele tribunalului arată că acestea se referă la şase articole diferite din Codul penal rus, inclusiv incitarea şi finanţarea activităţilor extremiste şi crearea unei organizaţii extremiste.

Asistenţii lui Navalnîi au declarat că verdictul va fi anunţat pe 4 august, dar achitările unor personalităţi din opoziţie sunt practic nemaiîntâlnite în Rusia.

Navalnîi a declarat că în instanţă au fost prezente doar 18 persoane, dintre care şapte cu feţele acoperite de măşti negre.

În declaraţia sa finală, Navalnîi a declarat în faţa instanţei: "Continui să lupt împotriva acelui rău fără scrupule care se autointitulează "puterea de stat a Federaţiei Ruse". Sunt acuzat de incitare la ură împotriva reprezentanţilor autorităţilor şi serviciilor speciale, a judecătorilor şi a membrilor partidului Rusia Unită. Nu, eu nu incit la ură. Îmi amintesc doar că o persoană are doi piloni: conştiinţa şi intelectul. Când veţi înţelege în sfârşit că respingerea conştiinţei va duce în cele din urmă la dispariţia intelectului, atunci poate că veţi sta pe acele două picioare pe care ar trebui să stea o persoană şi împreună vom putea aduce mai aproape Rusia Frumoasă a viitorului",  a declarat el, potrivit unui text furnizat de colaboratorii săi.

La începutul procesului său, Navalnîi, care în anii 2010 a scos zeci de mii de oameni în stradă, i-a îndemnat pe ruşi să "îşi unească forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi a ipocriziei Kremlinului" în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024.

Kremlinul neagă că îl persecută pe Navalny, pe care l-a prezentat ca fiind un agent de perturbare politică susţinut de Occident, şi spune că cazul său este o chestiune pur juridică pentru instanţe. "Nu urmărim acest proces", a declarat luna trecută reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

CE NOI ACUZAŢII I SE ADUC LUI NAVALNÎI

- Crearea unei comunităţi extremiste;

- Reabilitarea nazismului;

- Două capete de acuzare pentru apeluri publice la extremism, unul la un miting şi altul online;

- Crearea unui ONG (Fondul Anticorupţie al lui Navalnîi), ale cărui activităţi ar fi asociate cu incitarea la comiterea de infracţiuni;

- Implicarea unui minor în comiterea de acte ilegale (ca urmare a faptului că persoane sub 18 ani au participat la mitingurile lui Navalny);

- Colectarea de fonduri pentru finanţarea extremismului.

Procurorii au cerut joi ca Navalnîi să fie condamnat la încă 20 de ani de închisoare. Opozantul a declarat însă în aprilie că anchetatorii au deschis împotriva sa şi ceea ce el a numit un caz "absurd" de terorism, în urma căruia ar putea fi condamnat la încă 30 de ani de închisoare. Nu este clar la ce s-ar putea referi cazul de terorism, dar Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că în spatele uciderii unui important blogger rus de război se află Ucraina şi figuri din opoziţia rusă care au legătură cu Fondul înfiinţat de Navalnîi. Terorismul este pedepsit în Rusia cu până la 35 de ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.