Biroul procurorului general din New York ”a descoperit dovezi semnificative” care sugerează că rapoartele inanciare ale Trump Organisation s-au bazat pe evaluări înşelătoare ale activelor sale imobiliare timp de mai bine de un deceniu, a declarat biroul marţi, într-un document depus în instanţă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste evaluări posibil înşelătoare ”şi alte declaraţii greşite” au fost folosite de compania deţinută de fostul preşedinte Donald Trump ”pentru a-şi asigura beneficii economice – inclusiv împrumuturi, acoperire de asigurare şi deduceri fiscale – în condiţii mai favorabile decât justificau datele reale”.

Afirmaţiile procurorului general Letitia James au fost făcute ca răspuns la un recurs al Trump Organisation şi al lui Donald Trump cu privire la ordinul de luna trecută al unui judecător de la tribunalul de stat din Manhattan care cere lui Trump şi unor doi dintre copiii săi adulţi, Donald Trump Jr. şi Ivanka Trump, să se prezinte la interviuri ale anchetatorilor lui James.

James a emis citaţii celor trei persoane ”pentru a ajuta la o decizie finală cu privire la existenţa unei fraude civile” comise în legătură cu evaluările activelor ”şi cine poate fi responsabil pentru o astfel de fraudă”, se arată în dosar.

Într-un exemplu flagrant, situaţiile financiare ale Organizaţiei Trump din 2010 până în 2012 evaluează chiriile apartamentelor deţinute la o sumă cumulată de 49,59 milioane de dolari, ceea ce este ”de peste şaizeci şi şase de ori valoarea totală de 750.000 de dolari pe care evaluatorul extern le-a atribuit-o acestora”, se afirmă într-o notă de subsol a documentului.

Procurorul general a declarat că efectuează atât o anchetă civilă, cât şi o anchetă penală legată de companie.

"Domnul Trump a certificat personal acurateţea declaraţiilor pentru anii anteriori anului 2016, moment în care activele sale au fost plasate într-un trust revocabil”, în timp ce Donald Jr. ”este responsabil pentru declaraţiile aferente anilor 2016-2020”, a menţionat James în document.

Documentul afirmă că, din 2012 până în 2016, situaţiile financiare ale companiei afirmă că apartamentul triplex al lui Trump din Trump Tower din Manhattan ”are peste 30.000 de picioare pătrate, acesta fiind până la 327 de milioane de dolari pe baza acestor dimensiuni”, se menţionează în dosar.

Dar în 2017, declaraţia companiei ”a redus valoarea apartamentului cu două treimi, dimensionând reşedinţa la puţin sub 11.000 de picioare pătrate”, care este cifra specificată în planul de ofertă pentru clădire, se arată în dosar.

2017 a fost şi primul an al lui Trump ca preşedinte al Statelor Unite.

Directorul financiar al Trump Organisation, Allen Weisselberg, şi controlorul Jeffrey McConney ”au jucat un rol în elaborarea situaţiilor financiare aflate în centrul acestei investigaţii”, potrivit documentului lui James.

Procurorul general a spus că Weisselberg şi McConney s-au numărat printre cei peste 40 de martori intervievaţi în ancheta civilă efectuată de biroul ei.

Când a fost întrebat despre evaluarea reşedinţei personale a lui Trump, Weisselberg ”a admis că valoarea apartamentului a fost supraevaluată cu 200 de milioane de dolari”, se arată în dosar.

”Până acum, ancheta a scos la iveală dovezi semnificative care pot indica faptul că, timp de mai bine de un deceniu, aceste situaţii financiare s-au bazat pe evaluări înşelătoare ale activelor şi pe alte declaraţii greşite”, a spus James în documentul depus la Secţia de Apel al Primului Departament a Curţii Supreme din New York.

Purtătoarele de cuvânt ale lui Trump şi ale Trump Organisation nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

 James investighează compania lui Trump de câţiva ani. Ancheta a fost declanşată de mărturia sub jurământ a fostului avocat personal al lui Trump, Michael Cohen. Cohen a declarat Congresului că Trump Organisation a dat evaluări diferite pentru aceleaşi proprietăţi pentru a obţine condiţii mai favorabile pentru împrumuturi şi asigurări şi pentru a le reduce taxele.

Donald Jr. conduce Trump Organisation împreună cu fratele său Eric Trump, care a fost interogat anterior în anchetă.

Dosarul notează că atunci când Eric Trump şi Weisselberg au fost audiaţi separat în cadrul anchetei, fiecare ”a invocat în mod repetat privilegiul celui de-al cincilea amendament împotriva autoincriminării, refuzând să răspundă la peste 500 de întrebări fiecare”.

Ivanka Trump a fost anterior director al companiei.

În documentul de marţi, James a spus că Ivanka a deţinut, din 2011 până în 2013, o opţiune de a cumpăra penthouse-ul Trump Park Avenue, unde a locuit, pentru 8,5 milioane de dolari, chiar dacă situaţiile financiare ale Trump Organisation au evaluat acelaşi apartament la un preţ de trei ori mai mare, până la 25 de milioane de dolari.

Şi, în 2014, după ce Ivanka a achiziţionat o opţiune de a cumpăra un apartament şi mai mare pentru 14,3 milioane de dolari, ”declaraţia din anul următor a redus valoarea apartamentului mai mare de la 45 de milioane de dolari”, care era valoarea atribuită anterior, se spune în dosar.

Biroul lui James a dezvăluit în februarie că firma de contabilitate a Trump Organisation, Mazars, a renunţat să mai lucreze cu compania, după ce a spus că rapoartele financiare pentru o perioadă de un deceniu despre situaţia financiară a lui Donald Trump nu sunt de încredere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.