Procesul de inculpare a fostului preşedinte american Donald Trump intră în a cincea zi, Senatul urmând să asculte sâmbătă pledoariile finale ale celor două părţi şi să voteze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiecare dintre echipele juridice are la dispoziţie 2 ore pentru a-şi reitera poziţia înainte ca Senatul să voteze, cel mai probabil, achitarea lui Trump, scrie The Guardian.

Vineri, echipa de avocaţi a lui Trump s-a folosit de doar 3 dintre cele 16 ore puse la dispoziţie pentru a-şi prezenta apărarea. A urmat o sesiune în timpul căreia senatorii au adresat întrebări. 

Sâmbătă, senatorii se vor reîntâlni la ora locală 10:00 (ora României 17:00). Este foarte probabil ca aceasta să fie ultima sesiune a celui mai rapid proces de impeachment din istoria SUA.

Este de aşteptat ca democraţii să spună din nou că prin cuvintele şi acţiunile întreprinse până pe 6 ianuarie, Trump a incitat mulţimea la insurecţie, apoi nu a reuşit să intervină şi să o oprească din a pătrunde în Capitoliu. Ei vor spune că Cogresul trebuie să acţioneze pentru a nu fi creat un precedent.

Avocaţii lui Trump vor susţine că procesul nu este constituţional şi că un fost preşedinte nu poate şi nu ar trebui să fie inculpat. Ei probabil vor adăuga că tot ce a spus Trump este protejat de drepturile date de Primul Amendament şi că pe 6 ianuarie el a folosit doar o retorică dramatică folosită deseori de politicieni şi că el nu este responsabil pentru acţiunile din acea zi ale mulţimii.

O inculpare necesită două treimi din Senat. Presupunând că toţi cei 100 de senatori îşi vor exprima votul, asta înseamnă că 17 republicani trebuie să voteze alături de cei 50 de democraţi şi independenţi pentru condamnare. Având în vedere că doar şase republicani au votat procesul ca fiind constituţional, este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla, mai scrie The Guardian.

Ce poate schimba cursul zilei este prezentarea fie de către procurorii democraţi din proces, fie de echipa lui Trump a unor documente sau prin citarea unor martori înaintea pladoariilor finale. Aceste lucruri ar prelungi sesiunea, pentru că necesită de asemenea o dezbatere şi un vot asupra procedurii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.