Procesul împotriva a trei bărbaţi albi, acuzaţi de uciderea tânărului aforamerican Ahmaud Arbery în timp ce făcea jogging, în februarie 2020, se deschide luni în Statele Unite, un dosar foarte mediatizat care, în urma unor eforturi ale justiţiei locale de a muşamaliza cazul, a scandalizat America şi a aliemntat manifestaţii antirasiste ale mişcării Black Lives Matter (BLM) în vara lui 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul lui Gregory McMichael, în vârstă de 65 de ani, fiului său Travis, în vârstă de 35 de ani, şi vecinului lor William Bryan, în vârstă de 52 de ani, începe prin selectarea juriului, la un tribunal al statului Georgia, la Brunswick.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, făcea jogging, la 23 februarie 2020, în această localitate, situată pe coasta de sud a Statelor Unite, atunci când a fost vânat de către cei trei.

Tatăl şi fiul se aflau la bordul une camionete, iar vecinul îi urma cu maşina sa şi filma scena.

În urma unei altercaţii, tânărul McMichael a deschis focul şi l-a ucis pe Arbery.

Cei trei au dat apoi asigurări că l-au luat drept un spărgător ”activ” în zonă şi au invocat o lege din Georgia care-i autorizează pe simpli cetăţeni să facă arestări.

Timp de trei luni de zile, procuratura locală - unde Gregory McMichael, un polişist pensionar, a lucrat mult timp - nu a dispus vreo arestare.

Abia după difuzarea înregistrării video a dramei, preluată masiv pe reţele de socializare, la începutul lui mai 2020, ancheta a fost încredinţată poliţiei statului. La scurt timp după aceea, cei trei au fost arestaţi şi inculpaţi cu privire la ”crimă” şi ”falsă arestare”.

Moartea afroamericanului George Floyd, câteva zile mai târziu, asfixiat cu genunchiul de către un poliţist alb, a relansat dezbaterea cu privire la violenţele cărora le sunt supuşi afroamericanii, iar numele lui Ahmaud Arbery a răsunat la manifstaţii în întreaga ţară până la sfârşitul verii.

Tânărul care făcea jogging a devenit o figură emblematică a mişcării Black Lives Matter, prin fresce, sloganuri şi portrete.

”Un bărbat de culoare ar trebui să poată să facă jogging fără să se teamă pentru viaţa sa”, a scris pe Twitter preşedintele democrat Joe Bden la un an de la uciderea tânărului.

MODIFICĂRI ALE LEGIASLAŢIEI ÎN GEORGIA

Având în vedere mediatizarea extremă a dosarului, selectarea juraţilor ar urma să dureze mai multe zile.

Acuzaţii urmează să pledeze, apoi, legitima apărare, şi să susţnă că Ahmaud Arbery s-a opus unei arestări legitime.

Procurorii urmează să insiste asupra faptului că tânărul nu era înarmat şi că nu-l lega nimic de o serie de spargeri în carterul în care alerga.

Avocatul Ben Crump, un specialist în dosare cu privire la violenţa poliţiştilor, şi-a exrimat speranţa ca tribunalul să respingă ”tactica” acuzaţilor.

”Dacă aceşti criminali scapă, înseamnă că linşarea unor bărbaţi de culoare în 2021 nu are consecinţe”, a subliniat el.

După această dramă, statul Georgia a adoptat o lege care pedepseşte crimele rasiste şi a abolit o lege care-i autoriza pe cetăţeni să procedeze la arestări.

Însă, la momentul faptelor, statul nu avea niciun dispozitiv legal cu prvire la mobiluri rasiste.

În vederea acoperirii acestui gol, justiţia federală a intervenit şi i-a inculpat pe cei treri bărbaţi de crimă rasistă.

Această parte urmează să facă obiectul altui proces, la un tribunal federal, în februarie.

Mama lui Ahmaud Arbery a depus, de asemenea, o plângere în civil şi reclamă despăgubiri în valoare de un milion de dolari.

Ea îi vizează pe cei doi McMichael şi pe William Bryan, dar şi poliţişti şi procurori locali acuzaţi de faptul că au vrut să muşamalizeze cazul.

Un fapt rar, un procuror local, Jackie Johnson, a fost inculpat în septembrie cu privire la încălcarea jurământului profesional.

Potrivit actului acuzării, ea ar fi ”dat dovadă de favoruri şi afecţiune” faţă de Gregory McMichael, care a lucrat mult timp la biroul său, şi le-a ordonat poliţiştilor însărcinaţi cu investigaţiile să nu-l aresteze pe ful acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.