Senatorii americani sunt acuzaţi că au adormit, s-au jucat, au rezolvat rebusuri şi că au încălcat diverse alte reguli în timpul audierilor din procesul de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jim Risch şi Jim Inhofe se numără între cei care, aparent, au moţăit în timpul audierilor, scrie BBC. Jucării antistres fidget spinners şi cel puţin un avion de hârtie au fost observate asupra senatorilor.

Trump este acuzat că ar fi abuzat de putere, fapt ce a ameninţat democraţia americană, iar senatorii au rol de juraţi şi decid dacă preşedintele trebuie înlăturat din funcţie.

Camera superioară a Congresului american se caracterizează drept sanctuar al conduitei. Dar unii dintre membrii - republicani şi democraţi deopotrivă - au fost criticaţi săptămâna aceasta de presa americană că s-au comportat precum nişte copii plictisiţi.

În timpul procesului, senatorii trebuie să rămână aşezaţi, conform regulilor, însă cel puţin 9 democraţi şi 22 de republicani şi-au părăsit locurile de mai multe ori, joi, potrivit Reuters. Între ei, Bernie Sanders, Amy Klobuchar şi Michael Bennet.

Marsha Blackburn, membru republican din Tennessee, a fost văzută citind o carte în plen. Ea s-a apărat, joi, pe Twitter, unde a scris că volumul „How Trump Haters Are Breaking America”, de Kim Strassel, „oferă o bună perspectivă asupra procedurilor de azi”.

„Mamele ocupate sunt cele mai bune la multi-tasking. Încercaţi”, a adăugat ea.

Jim Risch, republican care conduce Comitetul pentru relaţii internaţionale din Senat, a fost văzut, săptămâna aceasta, stând nemişcat, cu ochii închişi, la biroul lui, în timpul audierilor. Un purtător de cuvânt al senatorului de Idaho a negat că ar fi adormit, declarând pentru Wall Street Journal că el doar asculta foarte atent, cu ochii închişi.

Inhofe, republican din Oklahoma, a fost văzut miercuri de un reporter NBC adormind pentru scurt timp. El a fost trezit cu un ghiont de senatorul Todd Young, republican din Indiana, care ocupă biroul alăturat.

Mark Warner, democrat din Virginia, a fost observat stând timp de 20 de minute, pe braţul drept, acoperindu-şi ochii cu palma.

Joi, Richard Burr, republican din Carolina de Nord, le-a adus colegilor fidget spinners, jucărie folosită deseori de copii.

„Am văzut pe cineva luând câteva, astfel cred că sunt destul de anxioşi cu privire la asta”, a spus Mike Braun, republican din Indiana, care a precizat că nu a avut nevoie de un astfel de gadget.

Telefoane, laptopuri, tablete sunt accesorii obişnuite în timpul audierilor normale din Senat, dar ele au fost interzise în cameră pe perioada procesului lui Trump, lăsându-i pe mulţi neliniştiţi. 

Pat Leahy, democrat din Vermont, a fost auzit extaziindu-se când şi-a recuperat telefonul la ieşirea din sală: „My precious!” (scumpul meu, n.r.).

Alţi senatori au găsit o modalitate de a evita regulile - au folosit ceasuri inteligente.

Rand Paul, republican din Kentucky, a rezolvat rebusuri şi a făcut un avion din hârtie, miercuri, în timp ce procurorii democraţi îşi prezentau cazul.

Democrata Elizabeth Warren, sanator de Massachusetts, candidată pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale, a fost văzută de un reporter ABC News jucându-se pe hârtie.

În timpul audierilor nu le este permis senatorilor să vorbească, ei fiind de nenumărate ori avertizaţi să păstreze liniştea. Miercuri, doi republicani - Tim Scott din South Carolina şi Ben Sasse din Nebraska - au început să îşi şoptească după ce timp de mai multe ore şi-au trimis bileţele.

Nu este permisă nici mâncarea, însă mulţi dintre senatori au recurs la ciocolată şi gumă de mestecat.

Accesul presei a fost restricţionat în timpul procesului din Senat. Există doar câteva camere care filmează şi suprind senatorii pe picior greşit. 

Totuşi, unii au fost foarte atenţi până acum şi chiar şi-au luat notiţe. 

Trump este al treilea preşedinte care riscă să fie pus sub acuzare, dar este puţin probabil să fie găsit vinovat de o cameră controlată de republicani.

Înainte de audierile de joi, unii senatori republicani au spus că nu au auzit nimic nou din partea procurorilor democraţi şi că deja s-au hotărât să îl reabiliteze pe preşedinte. Două treimi din voturi sunt necesare pentru ca Trump să fie înlăturat din funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.