Democraţii folosesc procesul împotriva lui Donald Trump în Senat ca pe o ”armă” politică, cu scopul de a-i interzice fostului preşedinte să mai candideze la funcţii publice, într-o procedură ”nedemocratică” şi neconstituţională, apreciază David Schoen, unul dintre avocaţii miliardarului, relatează The Asscoiated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump urmează să fie judecat începând de săptămâna viitoare, de la 9 februarie, după ce a fost inculpat cu privire la ”incitare la insurecţie” în urma violenţelor sângeroase de la Capitoliu, la 6 ianuarie, când susţinători pe care i-a chemat la o manifestaţie au luat cu asalt Capitoliul.

Camera Reprezentanţilor a adoptat un singur articol de inculpare (”impeachment”) a lui Trump la 13 ianuarie, cu o săptămână ca acesta să plece din funcţie, declanşând un proces prin care vor să-l tragă la răspundere cu privire la aceste violenţe, soldate cu cinci morţi.

Senatul îi poate interzice fostului preşedinte, în cazul unei condamnări, accesul la funcţii publice.

Constituţionalitatea procesului este contestată, în lipsa unui precedent.

Însă democraţii invocă un precedent, în 1876, când un secretar de Război, care a demisionat pentru a evita un proces în vederea destituirii, pe care, cu toate acestea, Senatul l-a organizat.

Avocatul David Schoen a prezentat la Fox News unele dintre argumentele pe care urmează să le prezinte la proces.

El consideră că procesul provoacă disensiuni inutile.

”Este cea mai puţin judicioasă acţiune pe care am văzut-o în viaţa mea”, a apreciat el.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Atlanta Journal-Constitution, Schoen declară că nu intenţionează să argumenteze că Trump a fost înfrânt în alegeri din cauza fraudei masive - fals invocate de către miliardar - şi că va argumenta că procesul în sine este neconstituţional.

El a mai anunţat că va argumenta că declaraţiile lui Trump sunt protejate de Primul Amendament al Constituţiei americane şi că fostul preşedinte nu a incitat la revoltă.

Democraţii plănuiesc să prezinte ceea ce s-a întâmplat la 6 ianuarie, în detaliu, într-un efort de a obţine voturile republicanilor din Senat, concentrându-se asupra procesului destituirii şi urmând să prezinte înregistrări video şi mărturii ale violenţelor.

Cei nouă procurori democraţi vor, de asemenea, să arate cum acţiunile lui Trump din lunile dinaintea violenţelor de la Capitoliu i-au determinat pe manifestanţi să acţioneze.

Ei urmează să insiste asupra ”efortului prelungit” al miliardarului de a-şi convinge susţinătorii să-i creadă acuzaţiile false cu privire la faptul că i s-au ”furat” alegerile şi să arate că chemarea acestora la Washington şi discursul de dinainte de atac au cauzat atacul.

Susţinători ai lui Trump au pătruns în Capitoliu în timp ce Camera Reprezentanţilor şi Senatul se pregăteau să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie. Ei au devastat clădirea şi i-au vizat pe preşedinta Camerei Nancy Pelosi şi pe vicepreşedintele Mike Pence, prezenţi în instituţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.