Prinţiul Henrik al Danemarcei, soţul Reginei Margrethe, a murit marţi noaptea la Castelul Fredensborg, a anunţat Casa Regală într-un comunicat, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul în vârstă de 83 de ani fusese diagnosticat cu o tumoare benignă acum două săptămâni.

„Majestatea Sa Prinţul Henrik a decedat în pace în somn. Majestatea Sa Regina şi cei doi fii au fost alături de el”, se arată în comunicat.

Prinţul Henrik, născut în Franţa, fusese spitalizat după ce s-a îmbolnăvit în urma unei călătorii în Egipt. Cu puţin timp înainte de moartea sa, a fost transferat de la un spital din Copenhaga înapoi la castel, acolo unde şi-a dorit să-şi petreacă „ultimele momente”.

Prinţul a stârnit controverse în august 2017 atunci când a declarat că nu doreşte să fie îngropat lângă regină, ignorând astfel o tradiţie de 459 de ani. Motivul invocat de Henrik a fost că este nefericit pentru că regina nu l-a tratat niciodată ca pe un egal.

La scurt timp, palatul regal a anunţat că Prinţul Henrik suferă de demenţă.

El a vorbit deseori despre nemulţumirile sale legate de faptul că nu a primit titlul de Rege în loc de Prinţ Consort. În Danemarca, o prinţesă devine regină atunci când soţul ei devine rege, dar un bărbat nu devine rege în situaţia opusă.

 

 

 

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.