Prinţul Harry considera că are dreptul la o protecţie sistematică a poliţiei atunci când vine în Regatul Unit, însă justiţia britanică nu i-a dat dreptate miercuri, stabilind că retragerea sa din familia regală i-a schimbat statutul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ducele de Sussex, fiul mai mic al regelui Charles al III-lea, şi soţia sa Meghan şi-au pierdut protecţia sistematică - pe cheltuiala contribuabilului britanic - după ce au decis să se retragă din familia regală, în 2020, şi să se instaleze în Statele Unite.

Însă prinţul Harry, care a venit doar rar în Regatul Unit în ultimii ani, de exemplu la funeraliile lui Elizabeth a II-a în 2022 sau la încoronarea lui Charles al III-lea în mai, contesta decizia autorităţilor de a-i acorda doar o protecţie de la caz la caz.

Miercuri, Înalta Curte de la Londra a stabilit că această decizie ”nu este iraţională”, ”nu a fost pătată de nedreptate”, iar strategia de la caz la caz adoptată de poliţie ”era şi este fondată legal”.

Ulterior, un purtător de cuvânt al ducelui de Sussex a anunţat că acesta va face apel împotriva acestei hotărâri, subliniind că Harry ”nu cere un tratament de favoare”, ci pur şi simplu o aplicare ”dreaptă şi egală” a reglementărilor în domeniul protecţiei.

Aceasta este cea de a doua înfrângere în justiţie a prinţului Harry în privinţa securităţii sale atunci când vine în Regatul Unit.

În altă procedură, încheiată în mai, justiţia i-a refuzat dreptul de a beneficia de o protecţie a poliţiei în urma unei plăţi din fondurii personale.

Acest subiect este sensibil pentru prinţ, care acuză presa şi paparazzi de faptul că se fac vinovaţi de accidentul de maşină în care a murit mama sa, prinţesa Diana, la Paris, în 1997.

El a ajuns în prim-plan în mai, când Harry şi soţia sa au fost urmăriţi, cu maşina, la New York de către paparazzi.

După ce cuplul a fost acuzat de faptul că a exagerat incidentul, hotărârea de miercuri citează o scrisoare a şefului spionajului Poliţiei din New York care dezvăluie că autorităţile americane au arestat până la urmă două persoane cu privire la ”punere în pericol imprudentă”, iar judecătorul a conchis că în acea zi fotografii au avut un ”comportament periculos şi inacceptabil”.

”SCHIMBARE DE STATUT”

Într-o mărturie în scris, citită la începutul dezbaterilor, în decembrie, la Londra, dintre care o mare parte s-au desfăşurat cu uşile închise, din cauza unor informaţii de securitate confidenţiale invocate, Harry afirma că temeri ale sale cu privire la securitatea sa şi a familiei sale îl împidicau să vină mai regulat în regat.

”Nu-mi pot pune soţia în pericol în acest fel, iar având în vedere ceea ce am trăit, sunt reticent să mă pun în mod inutil în pericol”, spunea el.

Avocatul Ministerului de Interne a apărat decizia Home Office de a acorda ducelui de Sussex o protecţie ”pe măsură” şi ”în funcţie de context” a deplasărilor acestuia în Regatul Unit, din cauza ”schimbării (sale) de statut” în cadrul familiei regale.

Ducele de Sussex nu face parte dintre membrii activi ai familiei regale, spre deosebire de rege, regina Camilla, sau fratele său, prinţul William şi soţia acestuia, Kate.

Home Office a salutat hotărârea Înaltei Curţi şi a subliniat că ”sistemul de securitate al Guvernului britanic în domeniul protecţiei este viguros şi proporţionat”.

În relaţii reci cu familia sa, asupra căreia şi-a multiplicat atacurile, în memorii şi într-un documentar difuzat în 2022 pe Netflix, prinţul Harry s-a angajat într-o adevărată cruciadă judiciară împotriva tabloidelor, cu mai mult sau mai puţin succes.

În decembrie, justiţia l-a condamnat pe editorul tabloidului The Mirror cu privire la faptul că a obţinut informaţii prin piratarea mesageriei prinţului sau a anturajului acestuia sau prin alte procedee ilegale.

În ianuarie, Harry a renunţat la o procedură de defămare împotriva societăţii editoare a Mail on Sunday, pe care a atacat-o cu privire la un articol din 2022 referitor la protecţia sa din partea poliţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.