Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump şi candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden s-au înfruntat pentru prima oară faţă în faţă, într-o dezbatere televizată agitată, relatează AFP care prezintă principalele puncte şi declaraţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

INSULTE

Joe Biden a aruncat în mai multe rânduri săgeţi către rivalul său - ”cel mai rău preşedinte pe care America l-a avut vreodată”, ”un clown”, ”canişul lui Putin”.

”Toată lumea ştie că este un mincinos”, a declarat fostul vicepreşedinte democrat despre preşedintele republican, după care i-a spus ”să tacă”.

”Nu ai nimic inteligent”, i-a replicat Donald Trump, acuzândiu-şi rivalul că este o marionetă a ”stângii radicale”.

FII LUI BIDEN

Atacurile personale au atins familiile celor doi.

Donald Trump a încercat adesea să prezinte afacerile în Ucraina şi în China ale lui Hunter, un fiu al lui Biden, ca emblematice ale unei presupuse corupţii a fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama.

”Fiul tău se duce şi ia miliarde de dolari”, i-a spus el rivalului său.

Joe Biden i-a replicat că ar putea ”vorbi toată noaptea” despre familia lui Trump şi despre ”etica” sa - o fiică a preşedintelui, Ivanka, este consiliera tatălui său.

Trump a dat asigurări că Hunter Biden a fost ”dat afară” din armată din cauză că a consumat droguri, înfuriindu-l pe democrat.

”Fiul meu cunoaşte mulţi oameni. Avea o problemă cu drogurile. A depăşit-o. A rezolvat-o. Iar eu sunt mândru de el”, a subliniat el.

El l-a menţionat pe fiul său, Beau, mort de cancer în 2015, pentru a ataca declaraţii ale lui Trump potrivit cărora i-ar fi catalogat pe militari drept ”rataţi”.

Beau, care era rezervist, ”nu era un ratat. Era un patriot”, a declarat Biden.

SUPREMAŢIA ALBILOR

În alt moment marcant al dezbaterii, moderatorul Chris Wallace l-a întrebat pe preşedinte, în contextul în care ţara este agitată de luni de zile de o contestare istorică a rasismului, dacă este pregătit să-i condamne pe adepţii supremaţiei albilor. Locatarul Casei Albe s-a încurcat în răspuns.

Trump s-a declarat pregătit să o facă, însă nu a pronunţat vreo condamnare clară. Până la urmă, după tergiversări cu moderatorul, Trump i-a îndemnat pe membrii Proud Boys - o grupare naţionalistă care promovează superioritatea rasei albe - ”să dea înapoi şi să fie pregătiţi”.

”Dar, vă spun, trebuie să facem ceva cu privire la antifa”, a declarat după aceea preşedintele, referindu-se la grupări de extremă stânga.

IMPOZITELE LUI TRUMP

Potrivit unei anchete jurnalistice explozive a cotidianului The New York Times (NYT), Trump a plătit doar 750 de dolari impozite statului federal în 2016 şi în 2017, un subiect abordat în dezbatere.

Atunci când moderatorul i-a cerut preşedintelui să spună dacă a plătit impozite pe venit mai mari decât această sumă, Trump a spus mai întâi că a plătit ”milioane de dolari”.

”Arătaţi-ne declaraţiile de impozit”, i-a spus Biden, care şi-a publicat declaraţiile de impozit aferente lui 2019 înainte dedezbaterea de la Cleveland, care arată că, împreună cu soţia sa, el a plătit anul trecut impozite federale în valoare de 299.346 de dolari.

”O să le vedeţi”, i-a răspuns Trump, fără să spună când.

CUM RĂMÂNE CU REZULTATUL ALEGERILOR?

Joe Biden s-a angajat să recunoască rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie, însă nu şi Donald Trump.

”Voi accepta” rezultatul, a dat asigurări fostul vicepreşedinte democrat. ”În ceea ce măpriveşte, voi recunoaţte rezultatul”.

Donald Trump nu a răspuns la această întrebare, încăpăţânându-se încă o dată să afirme - fără vreo probă - că votul prin corespondenţă, care se anunţă important din cauza covid-19, ar favoriza ”fraude”.

”S-ar putea să cunoaştem (rezultatul) după luni de zile”, a declarat preşedintele, după care a adăugat că”asta se va termina rău”.

”Îmi îndemn susţinătorii să se ducă în secţiile de votare şi să se uite foarte atent”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.