Principalele două partide separatiste din Catalonia au ajuns la un acord de principiu în vederea formării unui Guvern la Barcelona, la mai bine de două luni de la ultimele alegeri regionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord, încheiat de către Stânga Republicană Catalană (ERC) şi cealaltă formaţiune separatistă din regiune, ”Împreună pentru Catalonia” (JXC), are ca principal rezultat evitarea organizării unor noi alegeri, inevitabile în cazul în care regiunea nu are un nou guvern până la 26 mai.

ERC şi JxC ”încheie un acord de principiu în vederea formării unui guvern de coaliţie şi evitarea, astfel, a scenariului unor noi alegeri”, anunţă într-un comunicat comun cele două formaţiuni - care guvernează regiunea din 2015.

Liderul ERC Pere Aragonés, vicepreşedintele în exerciţiu al Guvernului catalan, urmează să obţină voturile necesare penru a fi ales preşedintele regiunii, după ce cele două partide au obţinut 33 şi, respectiv 32 de mandate în alegerile de la 14 februarie.

Canddatura Unităţii Populare (CUP, separatist, extremă stânga) a obţinut nouă mandate.

În total, separatiştii deţin 74 dintre cele 135 de mandate în Parlamentul regional.

Formaţiunile nu precizează în acest comunicat detalii despre conţinutul acordului şi anunţă pur şi simplu că acordul este ”pe cale de finalizare” şi că acesta urmează să fie prezentat într-o conferinţă de presă.

Disensiuni între ERC şi JxC au împiedicat până în prezent o prelungire a acordului de guvernare al celor două formaţiuni încheiat în 2015.

Guvernul regional a fost codus până în prezent de către JxC.

Principala divergenţă viza strategia mişcării separatiste catalane.

ERC promovează dialogul cu Guvernul de la Madrid al lui Pedro Sanchez, pe care-l susţine în Parlamentul naţional, în timp ce JxC refuză să negocieze cu puterea centrală.

Catalonia, cu 7,8 milioane de locuitori, este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania.

Separatismul a câştigat teren în ultimii zece ani şi a condus în 2017 la proclamarea unilaterală a independenţei regiunii şi la o gravă criză politică - însă populaţia rămâne împărţită în acest subiect.

În alegerile din februarie, partidele separatiste au obţinut în total 52% din voturile exprimate, un rezultat favorizat de un absenteism extrem de mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.