Deputaţii britanici se pronunţă luni, pentru prima oară, asupra proiectului de lege al Guvernului menit să pună capăt supremaţiei dreptului european, în plină polemică pe tema limitelor puterilor pe care acest text le acordă Executivului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest vot, prevăzut luni seara, urmează să permită textului să fie după aceea studiat în detaşiu, rând cu rând, de în Camera Comunelor.

Intitulat ”Legea (retragerii din) Uniunea Europeană”, textul vizează să abroge ”European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la Uniunea Europeană şi intrarea în vigoare a primatului dreptului comunitar asupra dreptului britanic.

Proiectul urmează să transpună ca atare sau amendate o mare parte a legilor europene în dreptul britanic, o muncă titanică din perspectiva celor aproximativ 12.000 de reglementări europene care se aplică în prezent în regat.

Concret, această lege urmează să permită Regatului Unit să continue să funcţioneze până când va fi tăiat efectiv cordonul ombilical cu UE, teoretic la sfârşitul lui martie 2019, la finalul procesului de negociere cu Bruxellesul.

Trimiterea lui în Parlament constituie, aşadar, una dintre marile etape în implementarea Brexitului, după referendumul istoric cu privire la apartenenţa la UE de la 23 iunie 2016 şi activarea, la sfârşitul lui martie, a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a lansat în mod oficial procedura divorţului.

”LOVITURĂ DE FORŢĂ”

Însă abia începută, examinarea se loveşte deja de opoziţia a numeroşi deputaţi. Este pusă în discuţie metoda preconizată de Guvernul conservator, care solicită puteri excepţionale cu scopul de a iproceda el însuşi la modificări foarte importante necesare în vederea transpunerii dreptului european.

Un lucru de negândit, consideră opoziţia laburistă, care a denunţat un ”afront” în Parlament şi care a depus un amendament vizând să deraieze acest votpe motiv că textul va conferi Executivului ”puteri extinse (...) fără vreun control parlamentar semnificativ sau garanţii”.

”Acest monstruos proiect de lege de abrogare este o lovitură de forţă care pune democraţia pe tuşă”, a insistat în The Sunday Times Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în Partidul Laburist.

Prerogativele de care ar putea sădispună Guvernul îngrijorează de asemenea sindicatele.

”Este usturător să vezi un Guvern care a promis să protejeze drepturile muncitorilor prezentând un proiect de lege cu privire la retragerea din UE înţesat de falii cu privire la drepturile muncitorilor”, a denunţat secretarul general al Confederaţiei sindicale TUC Frances O'Grady.

”AJUTOR!”

În pofida ostilităţii Partidului Laburist, politicienilor de centru din cadrul Partidului Liberal-Democrat - pro-UE - sau separatiştilor scoţieni, textul urmează să fie adoptat, fără vreo surpriză, luni, în contextul în care premierul Theresa May dspune de o majoritate scurtă (de 13 voturi), mulţumită alianţei cu micul partid ultraconservator cord-irlandez DUP.

Cu câteva ore înainte de vot, ministrul Brexitului David Davis i-a "îndemnat pe toţi deputaţii din toate regiunile Regatului Unit să se adune ca să suţină această legislaţie crucială, pentru ca noi să putem să părăsim Uniunea Europeană în deplină siguranţă”, într-un comunicat publicat de servicile sale.

”Un vot împotriva acestui proiect de lege este un vot pentru o ieşire haotică din UE. Poporul britanic nu a votat în favoarea confuziei, Parlamentul nu ar trebui s-o facă nici el”, a spus el, subliniind că ”întreprinderile şi privaţii” au nevoie să primească ”asigurări” cu privire la ieşirea de sub tutela europeană.

Un semn că regatul se confruntă cu disensiuni tot mai mari în legătură cu această problemă este faptul că mii de persoane au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere Guvernului ”să renunţe la Brexit”.

”Ajutor! Suntem luaţi ostatici pe o mică insulă controlată de oameni nebuni!”, clama un mesaj scris pe o pancartă în mijlocul unui ocean de steaguri europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.