Armata rusă a anunţat vineri ”introducerea în serviciu” a primului regiment de rachete hipersonice de tip Avangard, unul dintre noile tipuri de armament dezvoltat de Moscova şi lăudat de preşedintele Vladimir Putin ca ”practic invincibile”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Apărării Serghei Şoigu i-a raportat preşedintelui introducerea în serviciu, la ora (locală) 10.00 (9.00, ora României), a primului regiment echipat cu noile sisteme strategice (de tip) Avangard”, a anunţat ministerul într-un comunicat citat de agenţiile ruse.

În decembrie 2018, armata rusă anunţa că că primul regiment de rachete de tip Avangard urma să fie desfăşurat în regiunea Orenburg, în Ural.

Vladimir Putin dezvăluia cu mândrie, în martie 2018, o nouă generaţie de rachete ruseşti, iar prima dintre ele care intră în exploatare este Avangard, care zboară, potrivit Moscovei, cu o vizteză Mach 20 şi este capabilă să atingă Mach 27, adică de 27 de ori viteza sunetului - peste 33.000 de kilometri pe oră.

Ea este totodată capabilă să îşi schimbe direcţia sau altitudinea, ceea ce o face ”practic invincibilă”, potrivit preşedintelui rus.

Vladimir Putin a comparact racheta de tip Avangard, cu o rază de acţiune de 4.000 de kilometri - testată cu succes în decembrie 2018 - cu ”crearea primului satelit artificial al Pământului”.

”Acesta este un sistem de rachetă intercontinental, nu balistic. Este arma absolută”, se felicita Putin în iunie 2018.

”Eu nu cred ca vreo ţară are să dispună de o asemenea armă în anii următori. Noi o avem deja”, adăuga el.

Autorităţile ruse dau asigurări că acest tip de armă este capabil să străpungă orice scut antirachetă care există în prezent.

Altă armă lăudată ca ”invincibilă” de către Vladimir Putin - racheta balistică intercontinentală grea de a cincea generaţie de tip Sarmat - urmează să fie livrată forţelor armate ruse în 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.