Primul avion care a decolat de pe aeroportul din Bruxelles după atentatele din 22 martie, a fost dat în folosinţă cu numai o zi înainte de atacuri şi este decorat cu nori şi păsări, un omagiu pentru pictorul belgian Rene Magritte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava a efectuat o cursă către Faro, Portugalia, cu numai 80 de pasageri la bord.

Avionul a fost însoţit pe pistă de angajaţi ai aeroportului care au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste.

Directorul executiv al aeroportului, Arnaud Feist, a descris redeschiderea aeroportului drept un moment emoţionant pentru tot personalul. “Am lucrat, la propriu, zi şi noapte în ultimele 12 zile pentru ca acest moment să fie posibil”, a spus el.

Conducerea aeroportului a publicat pe Twitter un mesaj de bun venit pasagerilor. “Bucuroşi să le urmăm bun venit înapoi pasagerilor pe aeroportul din Bruxelles. Mulţumim tuturor angajaţilor, iar gândurile noastre sunt întotdeauna alături de victime”, scrie pe contul aeroportului.

Cursa care a decolat către Faro se va întoarce la Bruxelles în cursul serii de duminică.

Vor urma un zbor către Atena (15.55 ora locală, 16.55 ora României) şi un altul către Torino, în Italia (19.40 ora locală, 20.40 ora României). Toate cursele sunt dus-întors şi sunt operate de Brussels Airlines.

Luni, aeroportul va deservi mai multe destinaţii, printre care New York, Camerun, Gambia şi Senegal.

Măsurile de securitate de pe aeroport, decise vineri seara, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Guvernului cu sindicatele din poliţie, sunt drastice. Numai pasagerii cu bilet şi act de identitate vor putea intra, pe jos, din parcare în zona temporară de check-in. Ei vor trece prin detectoare de metale, iar bagajele le vor fi scanate.

Aeroportul nu va fi deservit deocamdată de mijloace de transport în comun, astfel că pasagerii vor putea ajunge numai cu maşina personală sau cu taxiul. Ei au fost rugaţi să ajungă pentru check-in cu trei ore înainte de zbor.

Mai mult, plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculelor din jurul aeroportului, inclusiv din parcări, vor fi vericate. De asemenea, toţi angajaţii Zaventem vor fi evaluaţi, după ce presa a citat surse din serviciile de securitate, potrivit cărora cel puţin 50 dintre ei sunt simpatizanţi ai Statului Islamic.

Aeroportul din Bruxelles este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, cu un trafic anual de 23,5 milioane de pasageri şi peste 489.000 tone de marfă transportate. Zaventem leagă metropola belgiană de 226 de destinaţii şi pe piste aterizează 77 de companii.

Aeroportul  este pregătit de câteva zile, din punct de vedere tehnic, pentru redeschidere, după ce au fost amenajate zone temporare pentru check-in. Astfel, în doar câteva zile a fost pusă la punct o structură temporară pentru a permite un trafic de până la 800 de pasageri pe oră, până ce terminalul de plecări va fi refăcut, ceea ce ar putea să dureze câteva luni.

La 22 martie, două explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar staţia de metrou Maelbeek a fost lovită de o altă deflagraţie. În cele două atentate separate şi-au pierdut viaţa peste 30 de persoane, iar circa 300 au fost rănite, dintre care câteva zeci sunt în stare critică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.