Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat sâmbătă la Lisabona că nu doreşte să "mulţumească pe nimeni" cu opiniile sale despre invazia Rusiei în Ucraina, după ce a provocat critici în Occident sugerând că şi Kievul este parţial vinovat pentru război, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lula da Silva, un preşedinte de stânga, care a fost ales anul trecut în urma unei curse electorale foarte strânse cu fostul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, şi-a început sâmbătă în Portugalia prima sa vizită în Europa de când a acces din nou la funcţia prezidenţială, pe care a mai deţinut-o între anii 2003 şi 2010.

Lula a fost criticat în Occident pentru că a sugerat că atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de vină pentru conflictul care a început când Moscova a invadat ţara vecină, în februarie 2022. Săptămâna trecută, Lula a declarat că Statele Unite şi aliaţii europeni ar trebui să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei, spunând că în felul acestea prelungesc războiul. "Dacă nu faceţi pace, contribuiţi la război", a spus Lula. Casa Albă a reacţionat imediat şi l-a acuzat pe preşedintele brazilian că "preia papagaliceşte" propaganda rusă şi chineză.

CITEȘTE ȘI Lula condamnă, la un dejun cu Klaus Iohannis, ”încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei” şi răspunde astfel acuzaţiilor SUA potrivit cărora se face ”ecoul propagandei ruse şi chineze”

Lula da Silva a sosit vineri în Portugalia pentru o vizită de cinci zile, în contextul în care se străduieşte să îmbunătăţească legăturile externe. A fost întâmpinat însă cu ostilitate de comunitatea ucraineană din Portugalia, înfuriată de comentariile lui despre război. Vineri, a avut loc o demonstraţie a ucrainenilor în faţa Ambasadei Braziliei. Sâmbătă, Lula a participat la o ceremonie de bun venit în faţa Mănăstirii Jerónimos din Lisabona, iar doi susţinători ai Ucrainei care purtau un steag şi o pancartă nu au fost lăsaţi să stea în apropierea zonei de desfăşurare a ceremoniei, deoarece agenţii de poliţie le-au spus că nu au cerut autorizaţie pentru a protesta.

Luând cuvântul, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Lula a încercat să se explice. El a declarat că scopul său este de a "construi o cale pentru a le aduce pe amândouă ţările (Rusia şi Ucraina) la masa negocierilor".

"Vreau să găsesc o a treia cale (pentru a rezolva conflictul), care este construirea păcii", a declarat el în conferinţă de presă.

Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, care l-a însoţit pe Lula la conferinţa de presă, a subliniat însă că poziţiile ţărilor lor faţă de război sunt diferite.

Portugalia este membru fondator al NATO şi a trimis echipament militar în Ucraina. Rebelo de Sousa a declarat că Ucraina are dreptul de a se apăra şi de a-şi "recupera" teritoriul.

Portugalia, unde locuiesc aproximativ 300.000 de brazilieni, şi Brazilia vor semna în timpul vizitei lui Lula diverse acorduri legate de tehnologie, tranziţie energetică, turism şi cultură. Brazilia consideră că Portugalia ar putea fi un "aliat important" pentru a ajuta blocul Mercosur din America de Sud să negocieze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Înainte de a pleca spre Europa, preşedintele Braziliei l-a primit acasă, marţi, pe un alt lider european, preşedintele României, Klaus Iohannis, de la care a avut ocazia să audă deja punctul de vedere al unei ţari membre UE şi NATO, în plus vecină cu Ucraina.”Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, i-a spus Iohannis lui Lula.

”Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional”, i-a transmis Iohannis lui Lula invitându-l să facă o vizită în România.

CITEȘTE ȘI Iohannis, în Brazilia: Mesajul central al vizitei mele este angajamentul României pentru aprofundarea şi dinamizarea relaţiilor cu ţara dumneavoastră / Discuţii despre situaţia din Ucraina / Declaraţie Comună privind dezvoltarea relaţiilor - VIDEO

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.