Autoritatea braziliană de reglementare Anvisa a aprobat folosirea de urgenţă a două vaccinuri împotriva covid-19, vaccinul britanic AstraZeneca şi pe vaccinul chinez CoronaVac - primele care obţin unda verde în Brazilia, unde pandemia s-a soldat cu peste 210.000 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorizarea Anvisa, duminică, a permis lansarea unei campanii de vaccinare în Brazilia.

Într-o primă etapă urmează să fie folosit vaccinul CoronaVac - produs de compania chineză Sinovac în colaborare cu Institutul brazilian Butantan -, singurul disponibil pentru moment în această ţară.

O infirmieră de la Sao Paulo, în vârstă de 54 de ani, a devenit prima persoană vaccinată duminică împotriva covid-19 în Brazilia, a constatat AFP.

Monica Calazans, o infirmieră de la Spitalul Emilio Ribas, a fost vaccinată cu prima doză a vaccinului CoronaVac în cadrul unei ceremonii, în prezenţa guvernatorului statului Sao Paulo, Joao Doria, care se prezintă drept un rival al preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro. 

Peste 100 de persoane au fost vaccinate după aceea, duminică, în acelaşi spital, a anunţat guvernatorul Sao Paulo.

”O lovitură de marketing”, a reacţionat Guvernul brazilian, care a anunţat că o campanie naţională de vaccinare urmează să înceapă în mod oficial miercuri.

Ministrul Sănătăţii Eduardo Pazuello a avertizat că orice iniţiativă ”în afara” programului Guvernului ”este contrară legii”, întrucât ”sfidează egalitatea între state şi între toţi brazilienii”.

El a amnunţat că şase milioane de doze de vaccin CoronaVac urmează să înceapă să fie distribuite luni între cele 27 de state braziliene.

Urmează să fie vaccinaţi cu prioritate membrii personalului de îngrijire, bătrânii în vârstă de peste 75 de ani, bătrânii în vârstă de peste 60 de ani care trăiesc în aziluri şi populaţia indigenă.

Cel de-al doilea vaccin autorizat este cel al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford - produs la Mumbay, de către laboratorul Serum, în parteneriat cu Fundaţia Fiocruz de la Ministerul brazilian al Sănătăţii.

Guvernul brazilian spera să finalizeze în acest weekend importul a două milioane de doze de vaccin provenind din india, însă Guvernul indian - care a lansat sâmbătă o campanie masivă de vaccinare - nu şi-a dat încă unda verde.

Brazilia este afectată de un al doilea val virulent al epidemiei şi înregistrează peste 1.000 de morţi pe zi din cauza covid-19.

Gigantul latino-american este a doua cea mai îndoliată ţară din lume de noul coronavirus - cu 209.847 de morţi -, imediart după Statele Unite.

Situaţia este dramatică la Manaus, în Amazonia, care a început vineri să transfere pacieţi către alte state şi care se confruntă cu o penurie de oxigen şi cu o supraaglomerare a spitalelor.

Unii cerectători consideră că situaţia s-ar fi degradat din cauza prezenţei în regiune a unei variante a noului coronavirus care ar fi mai contagioasă, ca cele din Marea Britanie sau Africa de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.