O vizită oficială de cinci zile a regelui Charles al III-lea în Franţa - care urmează să sosească duminică la Paris şi să participe luni, la Arcul de Triumf, la o ceremonie împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, urmată de o întrevedere la Palatul Élysée şi un banchet la Castelul Versailles - ar putea să fie puternic perturbată de contestarea reformei pensionării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stânga franceză denunţă această vizită - prevăzută de duminică şi până joi - din cauza contextului social şi protestelor, iar pesonalulul Mobilier national et des Manufactures de tapis et de tapisserie, din cadrul Ministerului francez al Culturii, refuză să participe la ceremonii.

”Suntem întru totul conştienţi de faptul că, la sfârşitul săptămânii, regele Angliei urmează să fie primit în Franţa şi că ni se vor solicita serviciile. Noi spunem că asta n-ar nimic a face cu protocolul. Se va face fără noi! Suntem solidari cu muncitorii englezi, în special din cultură (British Museum, Wallace collection), care se află în grevă de săptămâni de zile, pentru o creştere de salariu”, anunţă într-un comunicat Confederaţia Generală a Muncii (CGT) Cultură.

Aproximativ 130 de agenţi, reuniţi miercuri în Adunare Generală, cer retragerea reformei pensionării şi solicită administraşiei lor ”să anunţe serviciile respective că nu vom asigura nici mobilele, nici covoarele roşii şi nici pavoazarea”.

Mobiloierul Naţional a anunţat la BFMTV Business că ”nu va pune nicio piedică” salariaţilor care nu participă la această grevă.

Această vizită a regelui Charles al III-lea, prevăzută de mult timp, intervine în toiul unei contestări sociale.

Prefectul Poliţiei Parisului Laurent Nuñez a declarat că este ”foarte senin” înaintea sosirii suveranului brianic, duminică, în capitala franceză, însă Palatul Buckingham este îngrijorat de vizita regelui Charles al III-lea în Franţa, în contextul protestelor faţă de reformarea pensiilor.

Vizita regelui - prima în străinătate - este criticată dur de stânga franceză.

Liderul La France Insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon a declarat marţi seara, la un miting în Ariège, că ”nu este momentul potrivit” şi a atacat mai ales ”banchetul de stat” prevăzut luni seara la Castelul Versailles.

”Ce ne lăsaţi ca perspecitvă în afară de a vă admira la Versailles cu regele Charles nu ştiu al câtelea?”, l-a apostrofat el pe Macron.

”Domnule rege, ascultaţi, aici n-avem nimic împotriva dumneavoastră. Sunteţi regele englezilor, e treaba dumneavoastră, dar pentru noi ceilalţi, cu Versailles-ul... Totuşi, iată cum vom termina săptămâna. Şi să nu spunem nimic?”, l-a interpelat Mélenchon pe Charles al III-lea.

Sandrine Rousseau i-a cerut miercuri regelui, la BFMTV, să-şi anuleze pur şi simplu vizita.

”Este oare cu adevărat o prioritate să-l primim pe Charles al III-lea la Versailles? Se întâmplă ceva în societatea franceză”, a subliniat ea.

”Incredibil, îl vom avea pe Emmanuel Macron, monarhul republican, care-l va primi pe Charles al III-lea, care va coborî pe Champs-Élysées, care se va duce la Versailles, în timp ce poporul manifestează în stradă”, a continuat deputata ecologistă.

Pentru moment nu este avută în vedere vreo anulare, în pofida faptului că contestarea ar putea avea un ”impact asupra logisticii” vizitei regelui, potrivit tablodului The Daily Mail.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.