Prima navă cu cereale care a părăsit portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, de la începutul invaziei ruse, a trecut, miercuri, de inspecţia Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul şi se îndreptă spre Liban, au declarat oficialii ucraineni şi turci, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul turc al Apărării a anunţat, marţi, că inspecţia navei Razoni va fi efectuată de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Turciei, Rusiei, Ucrainei şi Naţiunilor Unite.

”Nava Razoni a trecut de inspecţia Centrului Comun de Coordonare şi este gata să ajungă la destinaţie”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Facebook.

Ministerul turc al Apărării a precizat într-un tweet că inspecţia transportului a fost finalizată şi că nava se va îndrepta spre Liban.

Nava Razoni a plecat, luni, din portul Odesa, cu peste 26.000 de tone de porumb la bord. După ce a întârziat din cauza vremii nefavorabile, nava a ajuns la Istanbul marţi seara, iar următoarea destinaţie este portul Tripoli din Liban.

Inspecţia a durat trei ore şi a presupus evaluarea echipajului şi a încărcăturii navei, precum şi înregistrarea ”informaţiilor valoroase referitoare la călătoria navei” de-a lungul coridorului din Marea Neagră agreat de JCC, potrivit unui comunicat al centrului.

”JCC va folosi această călătorie în activitatea sa continuă privind procedurile şi procesele de ajustare pentru a permite continuarea trecerii în siguranţă a navelor comerciale prin Marea Neagră în cadrul Iniţiativei”, se mai arată în comunicat.

Trei porturi din Ucraina sunt programate să reînnoiască exportul a milioane de tone de grâu, porumb şi alte culturi, se mai menţionează în comunicat.

”Aceasta este prima navă care merge de-a lungul «culoarului de cereale» convenit cu ONU şi Turcia. Datorită Forţelor Armate ale Ucrainei şi serviciilor portuare, Razoni a parcurs în siguranţă drumul spre Bosfor, unde a fost inspectată de reprezentanţii JCC”, a scris Kubrakov, pe Facebook.

El a adăugat că toate ”măsurile necesare de control şi coordonare între Ucraina şi partenerii semnatari - ONU şi Turcia - sunt finalizate şi puse la punct”, a spus Kubrakov.

Kubrakov a menţionat că alte 17 nave sunt încărcate şi aşteaptă permisiunea de a părăsi Ucraina şi că sunt acceptate cereri pentru intrarea a noi nave în porturile ucrainene în vederea încărcării produselor agricole.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.