Prima cireadă de vaci Holstein, transportate aerian, a sosit în Qatar, unde va produce lapte destinat atenuării efectului embargoului impus acestui emirat gazifer bogat de către vecinii săi, a anunţat miercuri un reprezentant al proiectului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 165 de vaci Holstein, de la Budapesta, fac parte dintr-un lot de 4.000 de vaci care vor fi importate în Qatar şi transportate aerian până în august.

Cireada, condusă la o fermă situată la 80 de kilometri nord de Doha, se află în centrul interesului presei şi generează un sentiment de mândrie în Qatar, care consideră această operaţiune alt semn de sfidare a vecinilor ţării.

”Avem 165 de Holstein, toate selecţionate să producă lapte”, a declarat pentru presă John Dore, un reprezentant al Baladna Livestock Production, care gestionează operaţiunea.

”Există 35 de vaci care produc deja lapte, iar alte 130 o vor face în două-trei săptămâni”, a adăugat el.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi i-au impus sancţiuni economice, acuzându-l că susţine ”terorismul”.

Qatarul respinge aceste acuzaţii.

Arabia Saudită a închis singurul post frontalier terestru cu emiratul, care depindea de această cale în vederea importurilor sale alimentare, mai ales de lapte saudit.

Vacile importate sunt destinate producţiei de lapte şi carne.

”Producţia locală acoperă în prezent 10-15% din nevoi”, a declarat Dore.

”Anterior, cea mai mare parte a laptelui provenea din Arabia Saudită şi EAU”.

”Pentru moment, nevoile sunt acoperite de Turcia. Laptele este apreciat chiar dacă calitatea nu este egală celei de producţie locală”, a spus el.

Înainte de a ajunge miercuri în ferma din nordul Dohei, cele 165 de Holstein au călătorit, de marţi, la bordul unui avion cargo aparţinând Qatar Airways.

Ideea operaţiunii i-a venit firmei locale Power International, al cărui patron, Moutaz al-Khayatt, a declarat pentru Bloomberg că după importarea celor 4.000 de vaci, ele vor asigura 30% din nevoia ţării de lapte proaspăt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.