Republicanii au lansat o anchetă în vederea destituirii preşedintelui democrat Joe Biden, motivată de afaceri controversate ale fiului său în străinătate, considerată total lipsită de fundament de către democraţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conservatorii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, îl acuză din ianuarie pe liderul democrat de faptul că a minţit poporul american cu privire la întreprinderile fiului său mai mic, Hunter Biden.

Unii dintre republicanii de dreapta susţin că funcţiile trecute ale lui Biden l-au ajutat pe fiul său în afaceri.

În prima audiere parlamentară consacrată acestei proceduri de destituire, şeful Comisiei de Anchetă a Camerei Reprezentanţilor James Comer a dat asigurări că a ”găsit o cantitate zdrobitoare de probe care demonstrează că preşedintele Biden a abuzat de funcţiile sale publice în profitul financiar al familiei sale”.

”Timp de ani de zile, preşedintele Biden a minţit poporul american pe tema cunoaşterii şi participării sale la afacerile corupte ale familiei sale”, a acuzat acest ales republican din Kentucky.

12.000 DE PAGINI DE DOCUMENTE BANCARE

Ancheta este respinsă pur şi simplu de către democraţi.

”Dacă republicanii ar avea vreo probă irefutabilă, ar prezenta-o azi”, a ironizat Jamie Raskin.

”Comisia a primit 12.000 de pagini de documente bancare. Nici măcar o pagină nu arată că vreun cent a ajuns la preşedintele Biden. Am primit 12.000 de pagini de rapoarte, am ţinut audieri şi am purtat discuţii cu toată lumea, iar cu toate acestea nu am găsit nicio probă a delapidării preşedintelui Biden. Ei n-au nimic împotriva lui Biden”, a dat asigurări acest reprezentant democrat din Maryland.

Alesul şi-a acuzat colegii republicani de faptul că desfăşoară această investigaţie numai din cauza ”presiunilor” lui Donald Trump, inculpat (”impeached”) de două ori în Congres, şi care a cerut această anchetă împotriva succesorului său.

Un jurist, celebru prin analizele sale la postul ultraconservator Fox news, audiat în Comisie, a declarat că ”o anchetă, da, dat motive de destituire, în acest stadiu, nu”.

Hunter Biden, un fost om de afaceri, în vârstă de 53 de ani, a devenit ţinta privilegiată a dreptei americane.

Aleşii îl acuză de faptul că a făcut afaceri dubioase în Ucraina şi China pe când Joe Biden era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017), şi că a făcut bani de pe urma numelui şi reţelelor tatălui său.

Constituţia americană prevede că Congresul îl poate destitui pe preşedinte în caz de ”trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

DURERI DE CAP LA CASA ALBĂ

Şefu statului american, în vârstă de 80 de ani, a fost susţinut întotdeauna în mod public de către fiul său, cu un trecut plin de adicţii şi cu probleme în justiţie în urma unor acuzaţii de deţinere ilegală a unei arme de foc.

”Mă trezesc în fiecare zi (...) fără să mă concentrez asupra destituirii. Am de muncit. Trebuie să mă ocup de problemele care afectează poporul american zilnic”, declara Joe Biden în septembrie.

Această investigaţie, care nu are aproape nicio şansă de succes, ar putea da dureri de cap Casei Albe înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024, în care Joe Biden candidează.

Procedura de destituire se desfăşoară în două etape.

Camera Reprezentanţilor se pronunţă prin vot, cu o majoritate simplă, după ce a desfăşurat o anchetă, asupra articolelor inculpării, care detaliază fapte reproşate preşedintelui - etapa denumită ”impeachment” în engleză.

În acest stadiu, ”cred că probele actuale nu permit justificarea unor articole de inculpare”, a declarat un martor în audieri, joi, profesorul Jonathan Turley de la universitatea George Washington.

În cazul în care inculparea este adoptată prin vot, Senatul, Camera inferioară a Congresului, este cea care-l judecă pe preşedinte.

Joe Biden foarte probabil va fi achitat, în contextul în care Partidul său Democrat este majoritar în această Cameră.

Deschiderea unei proceduri de destituire este cerută de luni de zile de către aripa trumpistă a Partidului Republican, cu care preşedintele camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy a fost nevoit să facă multe compromisuri pentru a ajunge în această funcţie, în ianuarie.

Niciun preşedinte american nu a fost destituit în istoria Americii.

Trei preşedinţi au fost inculpaţi - Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Însă toţi trei au fost achitaţi.

Richard Nixon a preferatb să demisioneze, în 1974, pentru a evita o destituire sigură în Congres, din cauza scandalului Watergate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.