Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez propune, ca rezolvare a problemei Cataloniei, un referendum pentru un nou statut, o autonomie mai mare, şi nu pentru independenţă, imposibilă, din punct de vedere constituţional, scrie El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votarea noului statut este soluţia pe care socialistul a prezentat-o într-un interviu acordat reţelei de radio SER.

Sánchez a spus: „Catalonia are un statut pentru care nu a votat, astfel că nu există o problemă politică”. El a amintit că dacă guvernul regiunii revine la opţiunea de independenţă, articolul 155 este pregătit. „Articolul 155 este un instrument pefect legitim pentru a reinstala Catalonia în Constituţie. Pentru moment, nu ne aflăm aici, dar dacă se întâmplă, Guvernul va acţiona”.

Prim-ministrul este dispus la dialog, dar nu va da celor care doresc independenţa regiunii ce vor privind poziţia procuraturii în procesul contra politicienilor închişi şi acuzaţi de rebeliune. 

Sánchez a confirmat faptul că în ultimele luni a discutat cu Quim Torra, liderul separatist al Executivului catalan. „Sper să fie dispus la compromis”, a spus prim-ministrul.

Catalonia este comunitate autonomă. Se autoguvernează în acord cu Constituţia Spaniolă şi Statutul de Autonomie din Catalonia, care constituie norma instituţională de bază. Generalitat de Catalunya (Guvernul Autonom Catalan) este sistemul în care se organizează autoguvernarea din punct de vedere politic şi integrează Parlamentul, cu 135 de deputaţi şi deputate, preşedintele şi Guvernul din Generalitat. Toţi aceştia sunt aleşi prin sufragiu la fiecare 4 ani, potrivit gencat.cat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.