Giuseppe Conte, prim-ministrul italian, şi-a prezentat marţi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, viziunea sa şi a guvernului său despre viitorul Europei. El a vorbit despre diviziune şi contraste, despre faptul că Uniunea a eşuat în a crea un singur popor şi despre nevoia unei strategii pe mai multe niveluri privind migraţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conte a declarat: „Singură, Uniunea Europeană nu mai poate face faţă provocărilor mondiale complexe, care cer viziune şi creativitate”.

În opinia sa, diviziunea şi constrastele definesc acum Uniunea, iar libera circulaţie a oamenilor este una dintre cele mai importante realizări. „Europenii, mai ales tinerii, nu vor să renunţe la acest drept”, a completat el. 

„Nu am reuşit să devenim un popor european. În urmă cu trei decenii, a existat o lipsă de viziune privind acest aspect. Conducerea UE s-a concentrat pe problema economică. (...) Trebuie să ne întoarcem la rădăcini, la motivele realizării acestei uniuni”.

Prim-ministrul italian este de părere că rolul jucat de fiecare instituţie europeană în parte, precum Curtea de Justiţie şi a Drepturilor Omului, are un rol vital şi şi-a exprimat încrederea în Alianţa Nord-Atlantică. În plus, el îşi doreşte un dialog susţinut cu Rusia şi China.

Giuseppe Conte a vorbit şi despre imigraţie, un „subiect care, graţie Italiei, a fost pus pe agendă”. El este de părere că este nevoie de o abordare structurată, o strategie pe mai multe niveluri, pentru a putea controla mişcările”.

„Europa, ca întreg, este mediteraneană”, a mai spus Conte, „şi trebuie să privim migraţia dintr-un punct de vedere corect. Europa trebuie să privească dincolo de Mediterană” şi să încerce să caute rezolvări la sursă.

Conte va face curând o vizită în Maroc, „parte a strategiei de cunoaştere a problemei migraţiei”, a mai spus el.

(Corespondenţă de la Strasbourg de Patricia Marinescu)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.