Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că va cere convocarea unui referendum pentru ca ţara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Browne a semnat un document care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea, dar câteva minute mai târziu, a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce iniţial a făcut referire la o astfe de intenţie la începutul acestui an, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.

Ţara din Caraibe este una dintre cele 14 naţiuni care l-au păstrat pe monarhul britanic ca şef de stat.

Browne a declarat pentru ITV: „Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a fînchide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”.

Când i s-a cerut un interval de timp pentru referendum, el a spus: „Aş spune că probabil în următorii trei ani”.

Browne a declarat sâmbătă la ITV că ţara sa va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum.

În aprilie, Browne a făcut apel la ducii de Wessex, în timpul unei călătorii la Antigua, să-şi folosească „influenţa diplomatică” pentru a realiza „justiţia reparatorie” şi a subliniat dorinţa ţării sale de a deveni într-o bună zi o republică.

Prinţul Edward a fost criticat ca fiind „arogant” pentru că a glumit că nu a luat notiţe în timpul comentariilor lui Browne.

La rândul lor, William şi Kate au fost acuzaţi că au revenit la zilele coloniale din Jamaica în martie, după ce perechea a dat mâna cu mulţimea printr-un gard din plasă de sârmă,

Manifestanţii i-au acuzat că beneficiază de „sângele, lacrimile şi sudoarea” sclavilor, în timp ce în Bahamas au fost îndemnaţi să recunoască că economia britanică a fost „construită pe spatele” locuitorilor din Bahamas în trecut şi să plătească despăgubiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.