Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat, după convorbirea avută cu preşedinta Comisiei Europene, la care a fost hotărât ca discuţiile privind un acord comercial post-Brexit să continue, că cele două părţi sunt încă departe pe subiectele cheie şi că, dacă este necesar, vor fi aplicate regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson a declarat jurnaliştilor: „Suntem încă foarte îndepărtaţi pe problemele cheie”.

El a spus că este „foarte fericit” să vorbească cu alte capitale europene şi a reiterat: „Cel mai probabil acum este că trebuie să ne pregătim pentru termenii WTO, termenii comerciali cu Australia”.

Un Brexit în stilul termenilor comerciali pe care Marea Britanie i-a stabilit cu Australia ar însemna unul fără acord cu UE, astfel că Regatul va avea schimburi comerciale cu Uniunea în baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

„Pregătiţi-vă cu încredere pentru 1 ianuarie - schimburi comerciale sub termenii WTO, dacă suntem nevoiţi”, a spus Johnson. „Nu vrem să se ajungă la asta. Vom încerca din toate puterile”, a completat prim-ministrul.

El a precizat că încă poate fi ajuns la un acord „dacă partenerii noştri îl vor”.

„Marea Britanie nu poate fi blocată în orbita reglementărilor UE şi este evident că trebuie să recuperăm controlul asupra domeniului pescuitului. Deci, acestea sunt aspectele: cred că este foarte clar despre ce vorbeşte Mareea Britanie”.

Johnson a subliniat că discuţiile cu UE vor continua. El a spus că a emis din nou oferta de a discuta cu „alte capitale”, dar a spus că CE este „foarte hotărâtă” să menţină negocierile între Regat şi Comisie.

Prim-ministrul a adăugat că Marea Britanie a făcut „pregătiri uriaşe” pentru a părăsi Blocul Comunitar fără un acord. El i-a îndemnat pe cetăţeni să acceseze gov.uk/transition pentru a afla „tot ce trebuie să facă” până la 1 ianuarie.

„Indiferent de ce se întâmplă, Marea Britanie va fi foarte bine”, a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.