Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care luna trecută a negociat un acord pentru a pune capăt unei revolte armate în Rusia, a declarat joi că liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lukaşenko a declarat la 27 iunie că Prigojin, liderul Grupului Wagner, ai cărui luptători au capturat pentru scurt timp un oraş din sudul Rusiei şi au pornit în marş spre Moscova, a sosit în Belarus ca parte a acordului din 24 iunie care a dezamorsat criza.

Joi, însă, Lukaşenko a declarat reporterilor: "În ceea ce-l priveşte pe Prigojin, el se află în Sankt Petersburg (al doilea oraş ca mărime din Rusia). El nu se află pe teritoriul Belarusului".

Un avion privat folosit de Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova şi se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborurilor, dar nu este clar dacă şeful mercenarilor se află la bord, precizează Reuters.

Lukaşenko a declarat că oferta făcută Wagner de a staţiona o parte din luptătorii săi în Belarus - o perspectivă care a alarmat ţările vecine din NATO - rămâne valabilă. El a spus că nu consideră că aceasta reprezintă un risc pentru Belarus şi nu crede că luptătorii Wagner ar lua vreodată armele împotriva ţării sale.

Lukaşenko a vorbit cu mândrie despre rolul său în încheierea revoltei armate din Rusia, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca Rusia într-un război civil. Săptămâna trecută, Lukaşenko a declarat că l-a convins pe Putin să nu-l "elimine" pe Prigojin. Însă rămân multe neclarităţi cu privire la termenii acordului negociat de Lukaşenko şi dacă acesta este pus în aplicare aşa cum s-a convenit.

Miercuri, televiziunea rusă de stat a lansat un atac dur la adresa lui Prigojin şi a declarat că o anchetă privind cele întâmplate se desfăşoară cu rigurozitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.