Prezenţa la vot în alegerile municipale din Franţa, duminică la prânz, era de 15,29% - cu trei puncte procentuale mai mică decât la aceeaşi oră în primul tur, la 15 martie (18,38%), potrivit Ministerului francez de Interne, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegători din 4 820 de comune votează duminică, de la ora locală 8.00 (9.00, ora României), în al doilea tur al alegerilor muncipale, un scrutin organizat la trei luni după primul tur, în condiţii de precauţie sanitară excepţionale.

Peste 157.000 de candidaţi şi 16,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne în acest vot ieşit din comun, la care purtarea măştii de protecţie şi gelul hidroalcoolic sunt obligatorii în secţiile de votare şi în care prioritate la vot au persoanele vulnerabile, acolo unde nu s-au ales consiliile la 15 martie.

Una dintre mizele principale ale acestui scrutin este prezenţa la vot, în contextul în care mai puţin de un alegător din doi - 44,3%, faţă de 63,5% în 2014 - a votat la 15 martie, din cauza riscurilor contaminării.

În urma unei campanii adesea cantonate pe reţele de socializare şi în presă, se profilează din nou un absenteism masiv.

”Este aproape la fel, eventual un pic mai mică decât în primul tur”, estima duminică dimineaţa Elsabeth Revel, preşedinta Secţiei de votare 18 de la Dijon.

”A trecut prea mult timp între cele două tururi. Oamenii sunt în afara acestor alegeri”, adaugă viceprimarul în exerciţiu. ”Cei loiali vin. Dar ceilalţi...”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.