Donald Trump, care contează pe un mare miting electoral la Tulsa, în Oklahoma, pentru a-şi lansa cu adevărat campania în vederea realegerii, este îndemnat să anuleze pur şi simplu acest miting, din cauza riscului covid-19, după ce l-a amânat deja din cauza unor motive simbolice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american a anunţat vineri că acest miting, prevăzut iniţial la 19 iunie - ziua comemorării sfârşitului sclaviei - urmează să aibă loc în ziua următoare, ”din respect faţă de data” respectivă şi ceea ce reprezintă ea.

Alegerea Tulsei, un oraş care a fost în 2021 teatrul unora dintre cele mai grave revolte rasiste din istoria americană, a fost considerată o provocare după moartea lui George Floyd şi după manifestaţiile uriaşe împotriva rasimului şi violenţelor poliţiei care i-au urmat.

Ziarul local Tulsa World scria luni, într-un editorial plin de vitriol, că riscul sanitar reprezentat de o adunare în masă într-un loc închis este foarte mare.

”Acesta nu este momentul oportun, iar Tulsa nu este locul potrivit al unui miting al lui Trump”, scrie redacţia ziarului, amintind că chiar dacă oraşul Tulsa şi statul Oklahoma au autorizat redeschiderea magazinelor, pandemia covid-19 continuă să avanseze.

Situaţia la Tulsa rămâne deosebit de tensionată după moartea lui George Floyd, iar venirea lui Donald Trump ar putea provoca manifestaţii care riscă să devină violente, se teme cotidianul local.

”De asemenea, Tulsa se va trezi singură în gegestionarea situaţiei, în momentul în care resursele municipalităţii sunt folosite deja la maximum”, se subliniază în editorial.

”UN MILION DE CERERI”

Directorul serviciului de sănătate muncipal Bruce Dart a avertizat sâmbătă, în acest ziar, că situaţia sanitară este în prezent pe cale să se deterioreze în oraş, în urma unor funerarii la care a participat multă lume.

”O mare reuniune într-o sală de 19.000-20.000 de oameni reprezintă un risc enorm pentru Tulsa azi”, a alertat Dart. ”Eu consider că este o onoare pentru Tulsa ca un preşedinte în exerciţiu să vrea să vină să ne viziteze comunitatea, însă nu în timpul unei pandemii”.

Donald Trump a răspuns luni, pe Twitter, acestor apeluri la anularea mitingului, pentru care, afirmă el, echipa sa a primit ”aproape un milion de cereri de bilete”.

El a acuza ”presa «fake news» de extremă stânga” de standarde duble în privinţa noului coronavirus, care nu a avut ”nicio problemă cu revoltaţii şi spărgătorii care distrug oraşe conduse de democraţi” şi care totodată ”aruncă oprobriul” asupra mirtingurilor sale mari.

”Aşa nu va merge!”, a insistat el, apreciind că numărul mare de cazuri de covid-19 înregistrate din Statele Unite este legat mai ales de capacitatea de depistare fără echivalent a ţării sale.

Oklahoma înregistra peste 8.000 de cazuri de covid-19 - dintre care 225 cu 24 de ore mai înainte -, un nou vârf în acest stat.

Echipa de campanie a preşedintelui a averizat că particpanţii la viitoarele sale mitinguri sunt obligaţi să semneze un document prin care spun că renunţă la orice acţiune în justiţie în cazul în care se îmbolnăvesc din cauza noului coronavirus la aceste reuniuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.