Presiunea internaţională creşte asupra regimului venezuelean al lui Nicolas Maduro, Statele Unite anunţându-şi intenţia de a ”trece la fapte” pentru a-l susţine pe opozantul Juan Guaido, după o zi de violenţe, sâmbătă, la frontierele ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite vor trece la fapte împotriva celor care se opun restaurării paşnice a democraţiei în Venezuela. Acum a venit timpul să acţionăm pentru a susţine nevoile poporului venezuelean disperat”, a scris pe Twitter secretarul de stat american Mike Pompeo.

El a catalogat drept ”brute” forţele de ordine venezuelene care au reprimat dur manifestanţi sâmbătă, omorând două persoane, potrivit ONG-ului Foro Penal, care se opune Guvernului Maduro, şi rănind alte peste 300, inclusiv columbieni, potrivit Guvernului de la Bogota şi altor surse.

Tulburările au izbucnit la frontiere cu Columbia şi Brazilia, unde manifestanţi cereau intrarea în ţară a unor convoaie de ajutoare umanitare. Mai multe posturi de frontieră sunt blocate de către armata loială lui Maduro, care refuză ajutorul şi denunţă o tentativă deghizată de intervenţie americană.

”Ei au tras cu gaze lacrimogene, mult, nu mai puteam rezista, ne pierdeam puterile. Iar când încercam să ne recăpătăm suflul, ei au tras în noi”, a declarat pentru AFP Edinson Cisneros, rănit în cursul unor confruntări pe Podul Francisco de Paula Santander, care asigură o legătură între oraşul venezuelean Ureña şi oraşul columbian Cucuta şi care este blocat de militari din Garda Naţională Bolivariană (GNB).

CAMIOANE SE ÎNTORC DIN DRUM

Două camioane şi încărcătura lor de medicamente au fost incendiate imediat după ce au intrat în Venezuela din Columbia, potrivit autorităţilor columbiene, care au ordonat, atunci, întoarcerea altor vehicule.

Jurnalişti AFP, în oraşul frontalier Pacaraima, în nordul Braziliei, au văzut de asemenea două camioane încărcate cu ajutoare trimise de Brazilia întorcându-se din drum.

”Guaido ne-a dat ordinul să apărăm produsele. Noi vrem să trecem în mod paşnic”, a declarat la megafon un însărcinat cu operaţiuni. ”Bunul nostru cel mai preţios este viaţa noastră, nu vrem să fim masacraţi”.

Cel puţin două persoane - între care un băiat în vârstă de 14 ani - au fost ucise prin împuşcare în ciocniri la frontiera dintre Brazilia şi Venezuela, potrivit ONG-ului Foro Penal, care i-a acuzat pe militarii venezueleni că au deschis focul împotriva mulţimii.

Un vas care a plecat din Porto Rico cu ajutoare s-a întors, de asemenea, din drum, după ce a ”primit ameninţări directe cu tiruri” de la Marina venezueleană, a declarat guvernatorul insulei americane Ricardo Rosello.

Opozantul Juan Guaido, în vâstă de 35 de ani, recunoscut drept preşedinte interimar de aproximativ 50 de ţări, a stabilit ziua de sâmbătă ca zi de livrare a ajutoarelor umanitare depozitate la intrarea în ţară.

Guaido a trecut vineri frontiera în Columbia, în pofida unei interdicţii de a ieşi din Venezuela. El a dat asigurări că armata, pilonul regimului chavist, a ”participat” la ieşirea sa din ţară.

Din oraşul columbian Cucuta, situat în apropierea frontierei, el a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională ”să aibă în vedere toate eventualităţile” în faţa lui Maduro.

El a anunţat că urmează să participe luni, la Bogota, la o reuniune a Grupului de la Lima cu privire la criza din Venezuela, din care fac parte 14 ţări din America, majoritatea ostile lui Nicolas Maduro.

Guvernul columbian, un susţinător afişat al lui Guaido, a denunţat ”încălcări ale drepturilor umane”.

”Această acţiune paşnică şi de caracter umanitar a fost întreruptă din Venezuela aflată sub regimul uzurpator al lui Maduro printr-o represiune violentă şi disproporţionată”, a denunţat ministrul columbian de Externe Carlos Holmes Trujillo.

În timp ce la frontiere izbucneau confruntări, două marşuri aveau loc la Caracas, unul în alb, în susţinerea lui Guaido, iar celălalt în roşu, pentru Maduro.

”OLIGARHII, AFARĂ!”

Câteva mii de susţinători ai lui Guaido s-au adunat în faţa aeroportului militar de la Carlota, pentru a îndemna armata să lase ajutoarele să treacă.

Exprimându-se în faţa susţinătorilor săi, Maduro a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu ”Guvernul fascist al Columbiei” şi le-a dat termen 24 de ore ”ambasadorului şi consulilor” să părăsească Venezuela, tunând ”Oligarhii, afară!”.

Însă, preşedintele columbian Ivan Duque - catalogat drept un ”diavol” de către Maduro - consideră că Juan Guaido este singurul şef al statului în funcţie.

Potrivit autorităţilor columbiene, cel puţin 60 de militari venezueleni - dezarmaţi -, între care mai mulţi ofiţeri, au dezertat sâmbătă şi au trecut în teritoriul columbian, unde au cerut azil.

Unul dintre aceşti militari s-a prezentat drept ”maiorul Hugo Parra”, în uniforma Forţei armate naţionale bolivariene. ”Îl recunosc pe preşedintele nostru Juan Guaido şi voi lupta împreună cu poporul venezuelean la fiecare etapă”, a declarat el în faţa presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.