Preşedinţia franceză a anunţat joi mai multe axe ale unei ieşiri din izolare - după 11 mai -, în urma unei întâlniri a preşedintelui Emmanuel Macon cu aleşi, precizând că ieşirea din izolare nu va fi ”regionalizată”, ci ”adaptată teritoriilor”, întoarcerea la şcoală se va face pe bază de voluntariat al părinţilor şi că purtarea măştii urmează să fie probabil obligatorie în transportul în comun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ieşirea din izolare este necesar să fie pregătită împreună cu primarii, a subliniat Macron, precizează Palatului Élysée, iar cadrul naţional este necesar să fie adaptat şi ”teritorializat”, însă nu în funcţie de regiuni, ”care nu corespund realităţii din teritoriu”.

Întoarcerea la şcoală - de la 11 mai - urmează să fie ”progresivă, concertată cu aleşii locali şi adaptată realităţilor locale”, subliniază Palatul Élysée - şi anume în funcţie de mărimea comunelor.

Prioritate vor avea ”cei mai tineri, care nu sunt autonomi”, dar şi copiii ”cei mai aflaţi în dificultate”, însă numai pe baza voluntariatului părinţilor, ”fără obligaţia unei reveniri la şcoală”, subliniază preşedinţia.

În transportul public, ”probabil că va fi necesar să se impună purtarea măştii”, mai subliniază Palatul Élysée, care evocă un ”caiet de sarcini organizaţional şi sanitar în vederea reluării” activităţii.

În privinţa măştilor, ”va exista întotdeauna o prioritate a măştilor de tip FFP2 şi chirurgicale pentru îngrijitorii” din sănătate, iar Executivul rămâne ”în registrul recomandării, în acest stadiu”, în privinţa purtării generalizate a măştii de către marele public, ”pentru că trebuie, înainte de toate, să se respecte gesturile care opresc” răspândirea bolii.

Emmanuel Macron i-a încurajat pe primari să cumpere în mod masiv măşti marelui public, ”într-o logică a recomandării, nu a obligaţiei”.

În ceea ce priveşte calendarul, şeful statului francez ”s-a angajat ca un cadru să fie prezentat, la începutul săptămânii viitoare”, de către ”domnul ieşire din izolare” din Guvern, Jean Castex, aleşilor locali, mai ales cu privire la o perioadă de cooperare şi interacţiuni cu aleşii.

Prezentarea unui plan detaliat urmează să aibă loc la începutul lui mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.