Administraţia Ashraf Ghani a transmis duminică, într-un comunicat citat de Reuters, că adevărata pace în Afganistan va fi posibilă când talibanii vor înceta violenţele şi vor avea discuţii directe cu Guvernul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă seară, pe Twitter, că a anunţat discuţiile privind un acord de pace cu lideri ai talibanilor, după ce gruparea a revendicat un atac cu bombă de la Kabul în care au murit, între alţii, un militar american şi unul român.

Luptătorii talibani, care controlează acum un teritoriu mai mare decât în 2001, când au ajuns aici americanii, au comis atacuri săptămâna aceasta în Kunduz, Pol-e Khumri şi Kabul.

„Adevărata pace va veni când talibanii vor fi de acord cu un acord de încetare a focului”, au transmis reprezentanţii administraţiei afgane, ca răspuns la afirmaţiile lui Trump.

Ca parte a acordului, SUA şi-ar fi retras 5.400 de trupe din Afganistan în decurs de 20 de săptămâni. În schimbul retragerii trupelor SUA, talibanii ar garanta că Afganistanul nu va mai fi folosit ca bază pentru grupările militante care caută să atace Statele Unite şi aliaţii lor.

În prezent, talibanii refuză să discute direct cu Guvernul afgan.

Administraţia Ghani a transmis că doreşte să colaboreze cu SUA şi aliaţii pentru „o pace de durată”. În plus, a fost subliniat că pe 28 septembrie vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Ghani caută să obţină un al doilea mandat, însă talibanii îşi doresc ca scrutinul să fie anulat - aceasta fiind o precondiţie la semnarea unui acord de pace cu americanii.

Începând cu anul 2001, de la începerea războiului, aproximativ 3.500 de membri ai forţelor coaliţiei internaţionale au murit în Afganistan, iar peste 2.300 au fost americani.

În februarie 2019, Organizaţia Naţiunilor Unite a transmis că peste 32.000 de civili au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.