Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat vineri la Jeddah, în Arabia Saudită, şi se va adresa summitului Ligii Arabe, unde preşedintele sirian Bashar al-Assad, puternic susţinut de Rusia în războiul civil din ţara sa, este de asemenea prezent, după mai bine de un deceniu de izolare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Regatul Arabiei Saudite joacă un rol semnificativ şi suntem pregătiţi să ducem cooperarea noastră la un nou nivel", a scris el pe Twitter la scurt timp după sosire.

Zelenski a sosit cu un avion al guvernului francez, iar după Arabia Saudită urmează să participe la summitul liderilor G7 din oraşul japonez Hiroshima, în acest weekend.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Zelenski, aşteptat vineri la summitul G7 de la Hiroshima

Zelenski a declarat, după sosirea în Arabia Saudită, că priorităţile sale sunt discutarea formulei de pace propuse de Ucraina pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva ţării sale, protecţia comunităţii musulmane din Ucraina şi eliberarea deţinuţilor politic din Crimeea, care a fost anexată de Rusia.

„Încep prima mea vizită în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relaţiile bilaterale şi legăturile Ucrainei cu lumea arabă. (...) Regatul saudit joacă un rol semnificativ şi suntem pregătiţi să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a scris Zelenski pe Twitter.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, s-a mai implicat în medierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Anul trecut, prinţul Mohammed bin Salman a avut un triumf diplomatic când a obţinut eliberarea a 10 străini capturaţi de Rusia în Ucraina. Mişcarea a fost aparent posibilă datorită legăturilor sale strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Statele din Golf au încercat să rămână neutre în conflictul din Ucraina, în ciuda presiunilor occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a contribui la izolarea Rusiei, un alt membru OPEC+.

Pe de altă parte, regatul saudit s-a confruntat cu critici puternice din partea Statelor Unite în legătură cu o decizie a OPEC+ de a reduce producţia de petrol, de natură să ajute Rusia să îşi umple visteria golită de război şi sancţiuni prin creşterea preţurilor la ţiţei.

Chiar dacă decizia din octombrie a atras iniţial critici puternice din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, dinamica pieţei a arătat de atunci că reducerile au fost prudente.

Într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina a agitat pieţele energetice globale, rolul pe care îl joacă regatul saudit ca cel mai mare exportator de petrol din lume a crescut în importanţă atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova.

CITEȘTE ȘI Regimul lui Bashar al-Assad, reintegrat în Liga Arabă după 11 ani de absenţă

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.