Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit luni cu premierul danez Mette Frederiksen în oraşul Mikolaiv, din sudul Ucrainei, acolo unde liderul ucrainean a avut şi o şedinţă şi cu liderii regiunii, inclusiv cu şefii trupelor ucrainene din Herson.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

O înregistrare video postată de biroul lui Zelenski, precum şi mai multe fotografii, îl arată pe preşedinte salutând-o pe Mette Frederiksen cu o strângere de mână pe o stradă înzăpezită, înainte de a intra într-un spital unde s-au întâlnit cu soldaţii răniţi în timpul invaziei ruseşti.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

"Este important ca luptătorii noştri să poată beneficia de o reabilitare nu doar fizică, ci şi psihologică", a scris Zelenski pe Telegram. "Sunt recunoscător tuturor angajaţilor medicali care se preocupă de sănătatea apărătorilor noştri. Le doresc o recuperare rapidă!", a transmis Zelenski.

Foto: presidency.gov.ua
Foto: presidency.gov.ua

Ministerul danez al apărării declarase la începutul acestei luni că Danemarca va dona Ucrainei 19 sisteme de artilerie Caesar de fabricaţie franceză.

Regiunea Mikolaiv a fost intens atacată de forţele ruse, în special în primele luni ale războiului."Regiunea rezistă în mod eroic la toate atacurile teroriştilor (forţelor ruse). În timpul vizitei, am avut o întâlnire cu privire la situaţia actuală din regiune. Am discutat despre situaţia operaţională din sudul Ucrainei, despre consecinţele atacurilor cu rachete şi drone ale Rusiei", a precizat Zelenski.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Discuţiile au vizat, de asemenea, starea infrastructurii energetice a regiunii şi redresarea pe termen lung a regiunii, a mai spus liderul ucrainean.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene, la Mikolaiv, şeful statului şi premierul Danemarcei au examinat infrastructura distrusă de agresorul rus, în condiţiile în care Danemarca s-a angajat să se ocupe de redresarea acestui oraş.

Şeful statului şi prim-ministrul danez au inspectat clădirea Administraţiei militare regionale din Mikolaiv, care a fost parţial distrusă de un atac cu rachete ruseşti la 29 martie 2022. Atacul rusesc a ucis atunci 37 de persoane.

Volodimir Zelenski i-a povestit lui Mette Frederiksen despre distrugerile pe care le-a suferit oraşul din cauza bombardamentelor inamice şi a informat-o pe despre nevoile de refacere a infrastructurii.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

De asemenea, preşedintele Ucrainei şi prim-ministrul Danemarcei au vizitat portul din Mikolaiv şi au inspectat rezervoarele de depozitare a petrolului care au fost distruse de atacurile inamicului cu rachete şi drone.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua


În plus, Volodimir Zelenski şi Mette Frederiksen au vizitat un punct de încălzire individual echipat cu o unitate de purificare şi distribuţie a apei. Acest proiect a fost implementat cu ajutorul Danemarcei, care a fost una dintre primele care a ajutat oraşul să asigure locuitorilor apă potabilă după ce agresorul rus a distrus sistemul tradiţional de alimentare cu apă din râul Dnipro.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.