Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol neagă că a înjurat Statele Unite, principalul său aliat în domeniul securităţii, şi anunţă că declaraţiile respective au fost prost traduse, provocând, vineri, un nou val de neîncredre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O camkeră de televiziune l-a surprins pe Yoon Suk-yeol înjurându-i pe congresmeni americani, după o întâlnire, miercuri, cu preşedintele american Joe Biden, la sediul Fondului Monetar Internaţional (FMI), la New York.

”Cum să nu-şi piardă Biden imaginea, dacă imbecilii (”fuckers”) ăşia nu trec (legile) prin Congres?”, pare să spună preşeidntele sud-coreean în această înregistrare difuzată de postul sud-coreean MBC, referindu-se la un proiect de lege al lui Joe Biden privind creşterea ajutorul american la FMI, care necesită aprobarea Congresului.

O purtătoare de cuvânt a preşedinţiei sud-coreene, Kim Eun-hye, declară că preşedintele sud-coreean ”nu are niciun motiv să vorbească despre Statele Unite sau să pronunţe cuvântul «Biden»”.

Kim declară, în această conferinţă de presă, la New York, că Yoon Suk-yeol nu a spus ”Biden”, ci a spus, în realitate, un cuvânt coreean care sună la fel şi că se referea la legiuitorii sud-coreeni şi nu americani.

Înregistrarea video, difuzată pe YouTube, a fost vizualizată de cinci milioane de ori în mai puţin de o zi, iar cuvântul ”fuckers” folosit de către Yoon Suk-yeol era, joi, cel mai popular hashtag pe Twitter în Coreea de Sud.

Un parlamenmtar din partidul aflat la putere în Coreea de Sud a declarat că postul de televiziune, primul care a relatat despre aceste declaraţii, este necesar să fie dat în judecată pentru că a ”adus atingere alianţei de neînlocuit dintre Statele Unite şi Coreea de Sud”.

Mulţi navigatori pe Internet îşi exprimau însă, online, îndoielile faţă de răspunsul Guvernului.

”Este întru totul ruşinos şi deranjant pentru copiii noştri că preşedinţia a găsit o astfel de scuză”, scrie un navigator pe YouTube.

”Am ascultat de zece ori. E Biden, cu siguranţă”, afirmă altul.

Această dezminţire oficială a lui Yoon Suk-yeol înseamnă să le spună sud-coreenilor că sunt ”surzi”, a denunţat vineri un parlamentar din cadrul Partidului Democrat (opoziţie), Chun Jae-soon.

Washingtonul are aproximativ 27.000 de militari staţionaţi în Coreea de Sud, pentru a o ajuta să înfrunte ameninţarea reprezentată de către Coreea de Nord, dotată cu arma nucleară.

Cota popularităţii lui Yoon Suk-yeol, un fost procuror, a scăzut la cel mai scăzut nivel (28%), potrivit unui sondaj publicat vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.