Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi-a exprimat dorinţa încheierii unui tratat de pace prin care să se pună capăt în mod oficial Războiului Coreei (1950-1953), odată cu apropierea unui summit cu Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două ţări se află în continuare, teoretic, în conflict.

Zona Demilitarizată (DMZ), care împarte peninsula şi unde va avea loc summitul intercoreean pe 27 aprilie, este înţesată de mine şi fortificaţii.

”Armistiţiul care durează de 65 de ani trebuie să se încheie”, a declarat joi Moon pentru presă la Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

”Trebuie să se caute să se semneze un tratat de pace după declarea sfârşitului războiului”.

Însă Moon a subliniat că încheierea unui tratat de pace va depinde de abandonarea de către Nord a programelor sale nuclear şi balistic.

”Dacă summitul intercoreean şi summitul între Coreea de Nord şi Statele Unite conduc la dezarmarea nucleară, eu cred că nu va fi foarte dificil să ajungem la acorduri practice în sens larg cu privire la un regim al păcii, normalizarea relaţiilor între Nord şi Statele Unite sau un ajutor internaţional în vederea îmbunătăţirii economiei nord-coreene”, a declarat el.

Summitul între Kim şi Moon va fi punctul culminant al efervescenţei diplomatice care a pus stăpânire pe regiune după Jocurile Olimpice de Iarnă organizate de Sud. El va fi totodată preludiul unui summit istoric foarte aşteptat între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Preşedintele american tocmai a avertizat că întâlnirea ar putea să fie anulată.

DEZARMARE NUCLEARĂ?

”Dacă eu cred că această întâlnire nu va fi fructuoasă, nu ne vom duce acolo. Dacă întâlnirea, atunci când voi fi acolo, nu este fructuoasă, o voi părăsi respectuos”, a declarat preşedintele american.

Dacă Phenianul este pregătit să renunţe la programele sale atomice, pe care le consideră ”spada (sa) dragă”, este o problemă esenţială.

Nordul spune de mult timp că are nevoie de arma atomică, pentru a se proteja de o invazie americană.

Oficiali sud-coreeni şi chinezi au anunţat că Kim s-a declarat dispus la o dezarmare nucleară a peninsulei.

Este vorba, în realitate, de o formulă care desemnează retragerea trupelor americane şi oprirea protecţiei oferite de umbrela nucleară americană aliatului său sud-coreean.

Washingtonul subliniază, la rândul său, că vrea o dezarmare nucleară totală, verificabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord.

”Pentru moment”, a continuat Moon, ”Coreea de Nord arată comunităţii internaţionale o dispoziţie în vederea unei denuclearizări totale”.

Însă, a avertizat el, ”este prea devreme să se garanteze succesul dialogului”, care va putea să aibă loc ”numai după un summit americano-nord-coreean reuşit”.

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA a anunţat la rândul ei că Partidul Muncitorilor, partidul unic la putere, se întruneşte în sesiune plenară vineri cu scopul de a lua decizii-cheie.

Agenţia nu precizează despre ce ar putea să fie vorba şi afirmă doar că partidul va discuta despre o ”nouă etapă” într-o ”perioadă istorică importantă a revoluţiei coreene în dezvoltare”.

PROMISIUNE NERESPECTATE

Potrivit unor analişti, Phenianul ar putea să anunţe, cu această ocazie, bulversări în politica sa faţă de Statele Unite.

Coreea de Nord ”are nevoie de o explicaţie logică şi de o justificare să-şi modifice relaţiile cu «inamicul american» în care se scaldă nord-coreenii în ultimii 70 de ani”, a declarat Kim Dong-yub, un cercetător la Institutul de studii extrem-orientale de la Universitatea Kyungnam.

”S-ar spune că sunt pregătiţi să o facă”.

Însă se pare că redactarea unui tratat de pace va fi extrem de complicată, implicând ambele Corei, dar şi alte părţi.

Comandamentul ONU, condus de Statele Unite, China şi Coreea de Nord au semnat armistiţiul din 1953. Însă Coreea de Sud nu l-a semnat.

Phenianul şi Seulul revendică amândouă suveranitatea asupra întregii peninsule. Dar un tratat înseamnă că cele două se recunosc reciproc.

Asemenea promisiuni au fost deja nerespectate.

La ultimul summit intercoreean, în 2007, cele două ţări au convenit să coopereze pentru ca liderii ”celor trei sau patru părţi vizate direct (...) să se reunească în peninsulă şi să declare sfârşitul războiului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.