Preşedintele separatist catalan Quim Torra i-a cerut şefului Guvernului spaniol Pedro Sanchez să accepte o mediere internaţională, într-o scrisoare dezvăluită joi şi trimisă preşedinţilor american Donald Trump, rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping, dar nu şi francezului Emmanuel Macron, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă scriu oficial pentru a vă cere să vă autorizaţi Guvernul să intre într-o mediere cât mai rapid posibil”, îi scrie Torra socialistului spaniol.

Misiva, datată 26 septembrie, a fost făcută publică joi de presa spaniolă, iar autenticitatea ei a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt a Guvernului regional catalan.

”Pentru ca procesul dialogului să poată fi cât mai transparent posibil”, Torra a trimis unui număr de peste 40 de lideri internaţionali această scrisoare, în care care îi ”sugerează” lui Pedro Sanchez să desemneze ”unul sau mai mulţi mediatori instituţionali sau observatori”.

Între aceşti lideri se află americanul Donald trump, rusul Vladimir Putin şi chinezul Xi Jinping.

Surse din cadrul Guvernului catalan au declarat că aceşti lideri au primit scrisoarea deoarece ţările lor sunt ”membre permanente ale (Consiliului de Securitate) al ONU”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu figurează printre destinatarii acestei scrisori, în contextul în care Franţa este de asemena membră permanentă. Franţa este totodată singura absentă în scrisoare dintre toate statele membre UE.

În 2017, separatiştii catalani au căutat, în zadar, susţinători internaţionali ai cauzei lor, însă republica proclamată unilateral pe 27 octombrie nu a fost recunoscută de vreo ţară.

În scrisoare, Torra îi cere totodată lui Sanchez să facă în aşa fel încât parchetul să renunţe la acuzaţia de rebeliune - pasibilă de 25 de ani de închisoare - formulată împotriva a nouă lideri separatişti care aşteaptă în închisoare să fie judecaţi pentru rolul în evenimentele din octombrie 2017.

”Vă vom cere, ca gest semnificativ faţă de societatea catalană, să invitaţi parchetul să retragă acuzaţiile sau, cel puţin pentru moment, să ridice obiecţiile faţă de eliberarea lor în aşteptarea procesului”, scrie Torra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.