Preşedintele polonez Andrzej Duda s-a opus prin veto, luni, unei controversate legi a presei, care vizează, denunţă critici, o reducere la tăcere a postului de ştiri TVN24, controlat de grupul american Discovery, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă opun prin veto”, a declarat luni Duda, într-o intervenţie televizată, în urma unor aprige critici americane şi europene.

Textul, adoptat de către Parlamentul polonez la 17 decembrie, o iniţiativă a Partidului Lege şi Justiţie (PiS, populist naţionalist, la putere), vizează să împiedice întreprinderi care nu fac parte din Spaţiul Economic European (EEE, din care fac parte Cei 27, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) să deţină un pachet majoritar de acţiuni în societăţi de presă poloneze.

Acest text ar obliga grupul american Discovery să-şi vândă acţiunile la TVN, una dintre cele mai mari reţele private de televiziune din Polonia.

TVN24 este postul de ştiri nonstop al reţelei, considerat critic cu populişti conservatori de la putere.

Guvernul apreciază că legea vizează să apere peisajul mediatic polonez de actori potenţiali ostili, ca Rusia.

Andrzej Duda a anunţat că rămâne loial acestui principiu, dar că legea nu trebuie să pună în discuţie investiţii existente şi nici să contravină unor acorduri internţaionale.

Însărcinatul american cu afaceri la Varşovia Bix Aliu i-a cerut preşedeintelui polonez să blocheze această lege.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) a subliniat că această lege prezintă ”riscuri grave la adresa libertăţii presei şi pluralismului presei în Polonia”.

Mii de oameni au manifestat la 19 decembrie, agitând steaguri UE şi scandând ”Presă liberă!” şi ”Vrem un veto!”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.