Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit miercuri 27 de noi judecători la Curtea Supremă, făcând astfel încă un pas în reformare controversată a acestei instituţii, aflată la originea unor tensiuni cu Bruxellesul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a procedat la aceste numiri în contextul în care Tribunalul Administrativ Superior (NSA) a stabilit că această procedură ar trebui să fie suspendată în aşteptarea unei hotărâri la recursul unor candidaţi care nu au primit unda verde a Consiliului Superior al magistraturii (KRS) - favorabil conservatorilor aflaţi la putere.

”Este un semnal rău adresat societăţii, care marchează faptul că este posibil să dispreţuieşti, să ignori hotărârile justiţiei”, şi-a xprimat regretul Michal Laskowski, un purtător de cuvânt al Curţii Supreme.

Numirile au fost de asemenea criticate de către preşedintele organizaţiei judecătorilor Iustitia, Krystian Markiewicz, care i-a reproşat şefului statului faptul că ”nu respectă separarea puterilor în stat”

Însă un colaborator apropiat preşedintelui Duda, juristul Pawel Mucha, a declarat pentru presă că ”şeful statului nu face parte din procedura angajată de Tribunalul Administrativ Superior” şi că el este astfel liber să-şi folosească prerogativa constituţională de a numi judecători la Curtea Supremă, ”dând curs interesului public”.

Duda a numit 19 judecători la Camera de Control Extraordinar şi de Afaceri Publice, şapte la Camera Civilă şi unul la Camera Penală.

El a făcut acest lucru fără să aştepte hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), căreia Comisia Europeană (CE) i-a cerut să suspende procedura în aşteptarea hotărârii pe fond a CJUE cu privire la această reformă controversată.

CE consideră că această reformă ”aduce atingere principiului independenţei justiţiei, inclusiv inamovabilităţii judecătorilor”, prin faptul că trimite la pensie o treime dintre judecătorii Curţii Supreme, în vârstă de peste 65 de ani.

”Precipitarea” preşedintelui polonez sugerează ”metoda faptului împlinit”, a apreciat un purtător de cuvânt al Curţii Supreme poloneze.

Mucha a declarat pentru postul public polonez de radio că plângerea CE la CJUE ”este nefondată şi eronată”.

Varşovia consideră că ”organizarea apelului judiciar este de competenţa exclusivă a statelor membre” UE, iar stabilirea vârstei de pensionare a judecătorilor la 65 de ani nu încalcă în vreun fel dreptul european.

CE poartă mai multe bătălii juridice contra Guvernului polonez conservator. Polonia este vizată de procedura prevăzută de articolul 7 cu privire la respectarea statului de drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.