Autorităţile panameze vor crea o comisie de evaluare financiară în urma scandalului dezvăluirii a mii de conturi offshore înfiinţate cu ajutorul unui cabinet de avocatură din această ţară, a anunţat preşedintele panamez, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din această comisie independentă urmează să facă parte experţi naţionali şi internaţionali care vor "evalua practicile noastre curente şi vor propune măsuri pe care le vom împărtăşi cu alte ţări în vederea consolidării transparenţei sistemelor noastre financiar şi judiciar", a anunţat miercuri seara preşedintele Juan Carlos Varela într-un mesaj postat pe Twitter.

"Suntem o ţară serioasă, care respectă dreptul internaţional şi cooperează în cadrul eforturilor comunităţii internaţionale de căutare a unor soluţii la probleme globale", a adăugat el.

Ţara sa a fost criticată de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare în urma acestei uriaşe scurgeri de informaţii.

"Panama (...) continuă să permită să se ascundă fonduri offshore de taxare şi de autorităţile cu atribuţii în aplicarea legii", declara marţi, la Berlin, Angel Gurria, secretarul general al OECD.

Cotidianul liberal german Sueddeutsche Zeitung a dezvăluit primul, duminică, existenţa a 214.000 de companii-paravan, împreună cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) şi un număr de alte publicaţii.

Potrivit acestor publicaţii, politicieni, celebrităţi şi vedete din lumea sportului au folosit aceste firme fictive pentru a-şi ascunde activele de autorităţile fiscale din ţările lor.

Mare parte dintre aceste companii au fost create de către cabinetul de avocatură şi consultanţă corporatistă panamez Mossack Fonseca.

În urma furorii internaţionale provocate de aceste dezvăluiri, autorităţile s-au angajat să scoată la lumină orice ilegalitate.

Mossack Fonseca s-a apărat subliniind că firmele fictive şi conturile offshore nu sunt ilegale şi că servesc unor scopuri legitime. Cabinetul a reiterat că nu a fost acuzat vreodată în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.