Preşedintele în exerciţiu al Statelor Federale ale Microneziei, o ţară la Pacificul de Sud, David Panuelo, acuză China de faptul că duce o ”bătălie politică” în ţara sa şi că recurge la corupţie şi hărţuire, într-o scrisoare incendiară adresată Parlamentului, iar Beijingul a denunţat imediat ”calomnii”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca să o spunem simplu, suntem martorii unei bătălii politice în ţara noastră”, denunţă şeful statului în această scrisoare, pe care AFP scrie că a obţinut-o vineri, în care îi avertizează pe legiuitori, detaliază acuzaţii de spionaj chinez, de coerciţie a unor oficiali din cadrul Guvernului şi ”ameninţări directe” la adresa securităţii sale personale.

”SUNTEM MITUIŢI”

David Panuelo şi-a exprimat în trecut îngrijorarea cu privire la influenţa tot mai mare a Beijingului în Pacificul de Sud şi s-a opus unui acord în domeniul securităţii care putea permite desfăşurarea de trupe chinezeşti în regiune.

Însă el merge mult mai departe în această scrisoare şi avertizează viitorul Guven cu privire la un val de ameninţări care riscă, în opinia sa, să transforme Micronezia într-un vasal al Chinei.

Beijingul a ”demonstrat o mare capacitate de a ne submina suveranitatea, de a ne respinge valorile şi de a ne folosi conducătorii aleşi şi experimentaţi în propriile scopuri”, denunţă el.

Şeful statului acuză colegi din Cabinetul său de faptul că au transmis Chinei înregistrări ale unor reuniuni bilaterale.

”Suntem mituiţi pentru a fi complici şi suntem mituiţi pentru a păstra tăcerea. Acestea sunt nişte vorbe grele, dar care descriu cu precizie situaţia”, denunţă el.

”Ce să spui altceva despre un oficial ales care primeşte un plic plin cu bani după o cină la ambasada RPC sau după o inaugurare?”, continuă el, referindu-se la republica Populară China (RPC).

AMENINŢĂRI

El scrie că a fost urmărit de către ”doi bărbaţi chinezi” la o reuniune în Fiji, în iulie, despre care spune că lucrează la Ambasada Chinei şi că unul dintre ei a fost identificat mai târziu ca fiind un ”ofiţer de informaţii” din cadrul armatei chineze.

”Ca să fiu clar, am primit ameninţări directe la adresa integrităţii mele fizice din partea unor funcţionari ai RPC care acţionau într-un cadru oficial”, scrie el, precizând că a fost nevoit să-şi schimbe numărul de telefon, din cauza unor apeluri ”neîncetate” ale ambasadorului Chinei, care a încercat să-l convingă să accepte vaccinuri chinezeşti împotriva covid-19.

ACUZAŢII ”INACCEPTABILE”

”Aceste calomnii şi aceste acuzaţii împotriva Chinei sunt total contrare faptelor. China le consideră complet inacceptabile”, i-a replicat într-o conferinţă obişnuită de presă o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

David Panuelo dezvăluie, de asemenea, că a purtat dicuţii cu ministrul de Externe al Taiwanului despre un acord care să permită Microneziei să se distanţeze de finaţarea şi susţinerea chineze.

Taipeiul i-a propus să preia proiecte majore, finanţate în prezent de către Beijing.

David Panuelo, în vârstă de 58 de ani, a eşuat să fie reales preşedinte săptămâna aceasta, iar succesorul său urmează să fie desemnat de către Parlament, în mai.

El îi îndeamnă pe parlamentari să adopte noi legi în lupta împotriva spălării banilor şi să promoveze integritatea politică.

”Ai primit personal mită de la RPC? Dacă răspunsul este «nu», atunci faci parte dintr-o minoritate”, scrie el.

Micronezia, o ţară cu abia 100.000 de lcuitori, este aliniată Statelor Unite, cu care menţine relaţii strânse de la proclamarea independneţei, în urmă cu peste 30 de ani.

Concurenţa între Statele Unite şi China la pacific a crescut, pe măsură ce Beijingul caută să-şi extindă influenţa în această regiune strategică.

Statele federale ale Microneziei constituie un nod maritim de o importanţă majoră şi se află la sud-est de Insula Guam, pe care Statele Unite sunt prezente militar şi care ar putea deveni un teritoriu-cheie în cazul unui conflict în Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.