Preşedintele libanez Michel Aoun a lansat luni consultări parlamentare în vederea desemnării unui nou premier - a treia oară în decurs de un an -, un post la care este favorit un fost premier, Najib Mikati, într-o ţară care se prăbuşeşte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul premierului în exerciţiu Hassan Diab expediază afaceri curente după ce a demisionat, în august, în urma unei explozii uriaşe în portul Beirut, soldată cu peste 200 de morţi şi care a devastat capitala libaneză.

În urma exploziei, impasul politic s-a prelungit, pe fondul unor târguieli între politicieni, care au împidicat formarea unui guvern, cerut de insistent comunitatea internaţională, de către doi premieri desemnaţi, începând din august.

Aceste consultări lansate luni între preşedintele Michel Aoun şi diverse blocuri parlamentare urmează să conducă la desemnarea unui înlocuitor al lui Saad Hariri, un fost premier desemnat, care a renunţat la mandat la 15 iulie, după nouă luni de încleştare cu şeful statului pe tema componenţei Executivului.

În urma acestor consultări, cu caracter constrângător potrivit Constituţiei şi care urmează să se încheie luni seara, urmează să se anunţe numele unui nou premier desemnat, potrivit agenţiei oficiale libaneze de presă.

Miliardarul Najib Mikati, care a condus două cabinete, este prezentat ca mare favorit, scrie presa locală.

Saad Hariri şi grupul său parlamentar au aprobat luni desemnarea lui Mikati.

Najib Mikati, un politician veteran, în vârstă de 65 de ani, urmează să prezinte, în cazul în care este demnat premier, o listă cu miniştri, care este necesar să fie acceptată de diverşi lideri vocali ai unei clase politice acuzate de corupţie de către libanezi, în contextul unor presiuni internaţionale tot mai puternice.

Formarea efectivă a unui guvern ar putea însă dura mai multe luni de zile, în contextul în care Libanul este devastat de o criză considerată de către Banca Mondială (BM) drept una dintre cele mai grave crize din lume din 1850 încoace.

”Nimic nu garantează că se întrunesc elementele necesare formării unui guvern”, subliniază cotidianul local Al-Akhbar, care evocă dificultăţi în prvinţa distribuirii posturilor şi portofoliilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.