Preşedintele Joe Biden s-a angajat să numească în premieră o femeie de culoare ca judecătoare la Curtea Supremă, în februarie, în locul judecătorului Stephen Breyer care a anunţat că se retrage, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Breyer, în vârstă de 83 de ani, şi-a anunţat oficial retragerea într-o scrisoare către Biden făcută publică joi, spunând că intenţionează să plece la încheierea actualului mandat al Curţii Supreme, care are loc de obicei la sfârşitul lunii iunie, presupunând că succesorul său a fost confirmat de Senat.

Parlamentarii au dezvăluit miercuri retragerea judecătorului.

”Procesul nostru va fi riguros. Voi selecta un candidat demn de moştenirea de excelenţă şi decenţă a judecătorului Breyer. Nu am luat nicio decizie în afară de una – persoana pe care o voi nominaliza va fi cineva cu calificări, caracter, experienţă şi integritate extraordinare, iar acea persoană va fi prima femeie de culoare nominalizată vreodată la Curtea Supremă a Statelor Unite. Era de mult aşteptat acest lucru din punctul meu de vedere”, a spus Biden în timpul unei apariţii la Casa Albă alături de Breyer.

Numirea unei femei de culoare la Curtea Supremă a fost o promisiune de campanie făcută de Biden.

Retragerea judecătorului Breyer după 27 de ani îi oferă lui Biden prima şansă de a ocupa un post vacant în tribunalul format din nouă membri, dar nu îi va schimba echilibrul ideologic.

Majoritatea conservatoare de 6-3 a Curţii a arătat o dorinţă din ce în ce mai mare de a remodela legislaţia cu privire la chestiuni litigioase, inclusiv avortul şi dreptul la arme.

Predecesorul republican al lui Biden, Donald Trump, a numit trei judecători în timpul mandatului său de patru ani.

Breyer a vorbit la evenimentul de la Casa Albă despre importanţa ca o naţiune diversă precum Statele Unite să-şi rezolve diviziunile profunde prin aderarea la statul de drept.

”Oamenii au ajuns să accepte această Constituţie şi au ajuns să accepte importanţa statului de drept”, a spus Breyer, ţinând în mână o copie a documentului fondator din secolul al XVIII-lea.

Democraţii, care deţin o majoritate subţire în Senat, urmăresc să confirme rapid persoana nominalizată de Biden, într-un interval de timp similar cu procesul de o lună pe care liderul republican al Camerei, Mitch McConnell, l-a folosit în 2020 pentru a confirma cea de-a treia persoană nominalizată de Trump, Amy Coney Barrett, conform unei surse familiarizate cu planificarea.

Republicanii caută să recâştige controlul asupra Senatului la alegerile pentru Congres din 8 noiembrie, fapt care scoată în evidenţă nevoia de viteză din perspectiva partidului lui Biden.

McConnell a indicat că va bloca în instanţă orice nominalizare făcută de Biden, dacă partidul său va recâştiga majoritatea în Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.