Regina Elizabeth a II-a era ”un simbol uriaş al serviciului dezinteresat”, apreciază vineri preşedintele în exerciţiu al Krenyei Uhuru Kenyatta, într-un comunicat în care-şi exprimă un ”sentiment profund de pierdere” după decesul acesteia la vârsta de 96 de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Majestatea Sa regina Elizabeth era un simbol uriaş al serviciului dezinteresat al umanităţii şi o figură de prim rang esenţială nu doar a Regatului Unit şi Commonwealthului, în care Kenya este un membru eminent, ci a întregii lumi”, declară el.

Uhuru Kenyatta spune că a ”primit trista veste (...) cu o mare tristeţe şi un sentiment profund de pierdere” şi evocă legăturile strânse pe care fosta colonie britanică le întreţinea cu regina.

Elizabeth a II-a, la acea vreme prinţesă, se afla în vizită în Kenya, în februarie 1952, când a aflat despre moartea tatălui său.

Kenya era atunci prima etapă a unui turneu în Commonwealth, pe care-l întreprindea împreună cu soţul său, Philip, în locul tatălui său bolnav.

Noul preşedinte al Kenyei, William Ruto, i-a adus un omagiu reginei joi seara, salutându-i leadershipul ”admirabil” în Commonwealth.

”Fie ca amintirea sa să continue să ne inspire. Ne alăturăm Commonwealthului în doliu şi prezentăm condoleanţele noastre familiei regale a regatului Unit”, a declarat William Ruto.

”Ea a orientat evoluţia instituţiei către un forum de acţiune multilaterală eficient”, a aprecuat el pe Twitter, prezentând blocul drept mărturia unei ”moşteniri istorice” a reginei.

Commonwealthul s-a lărgit şi a inclus naţiuni care nu au nicio legătură istorică cu Marea Britanie. Rwanda a aderat în 2009.

Preşedintele rwandez Paul Kagame a prezentat, la rândul său, condoleanţe şi a apreciat că ”Commonwealthul modern este moştenirea sa”.

Guvernul britanic a încheiat anul acesta un acord - foarte criticat - în vederea expulzării solicitanţilor de azil în Regatul Unit către Rwanda.

Charles, în prezent rege şi şef al Commonwealthului, a părut să se opună acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.