Preşedintele Hassan Rohani are deja un avantaj de neînvins în alegerile prezidenţiale, obţinând aproximativ 21,6 milioane de voturi după numărarea a 92,5% din sufragiile înregistrate în Iran, prin comparaţie cu cele 14 milioane de voturi strânse de către principalul său contracandidat, clericul conservator Ebrahim Raisi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile electorale nu au confirmat până în acest moment aceste date, dar un funcţionar din ministerul Internelor a sugerat că există până în acest moment o proporţie a voturilor asemănătoare cu cea raportată de către presă, adică o înfrângere categorică a clericului conservator în faţa preşedintelui reformator de la Teheran.

”S-a terminat. Rohani este câştigătorul!”, a declarat o sursă din ministerul Internelor.

O susţinătoare a preşedintelui a primit cu entuziasm vestea, dar aşteaptă livrarea libertăţilor sociale şi economice promise de Rohani.

”Sunt foarte fericită pentru victoria lui Rohani. Noi am câştigat şi nu am cedat presiunii. Le-am arătat că încă existăm. Vreau ca Rohani să-şi ducă la capăt promisiunile”, a declarat Mahnaz.

Rohani a câştigat 21,6 milioane de voturi, prin comparaţie cu cele 14 milioane de sufragii pentru Raisi, după numărarea a 37 de milioane de voturi înregistrate în Iran.

Autorităţile electorale mai au de numărat aproximativ 4 milioane de voturi, dar prezenţa ridicată la urne este similară cu cea din 2013, indicând o susţinere puternică pentru direcţia reformistă luată de Teheran.

Analiştii au prezis dinainte de alegeri că prezenţa ridicată la urne va fi favorabilă lui Rohani.

Aceste alegeri prezidenţiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran.

Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate şi ”ziduri care despart bărbaţii de femei”.

Însă, clericul conservator l-a acuzat de propagarea unor minciuni şi de incompetenţă pe Rohani, învinuindu-l pentru şomajul ridicat din Iran.

Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran.

Însă, analiştii şi-au exprimat prudenţa cu privire la reformele pe care le-ar putea aduce Rohani, având în vedere influenţa puternică a clericilor conservatori în Republica Islamică.

”Ultimele două decenii de alegeri prezidenţiale au adus zile scurte de euforie, urmate de ani lungi de dezamăgire. În Iran, democraţia poate să înflorească doar câteva zile la patru ani, în vreme ce autocraţia este veşnic verde”, a declarat Karim Sadjadpour de la think-tank-ul Carnegie Endowment.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.