Preşedintele grupului italian Fincantieri, primul constructor naval italian, Claudio Graziano, care a condus Forţa ONU în Liban, a murit la vârsta de 70 de ani, potrivit autorităţilor italiene, însă presa evocă o sinucidere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Claudio Graziano a fost numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, primul constructor naval european, care are 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

”Azi (lunI) plângem pierderea nu doar a unui mare conducător care şi-a consacrat întreaga viaţă Italiei, dar şi a unui manager remarcabil şi unui prieten drag”, a anunţat într-un comunicat directorul general al grupului, Pierroberto Folgiero.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O armă de foc a fost găsită lângă corpul lui Claudio Graziano, la domiciliu, în Roma, şi o scrisoare de adio, în care evocă pierderea recentă a soţiei sale, potrivit agenţiei Ansa.

”Una dintre ultimele sale provocări pe care a fost nevoit să le înfrunte cu curaj a fost faţă de cea mai mare dragoste a sa, soţia sa, Marisa, susţinând-o în timpul bolii, înaintea tristei sale dispariţii, în urmă cu doar un an”, adaugă Pierroberto Folgiero.

Pemierul italian Giorgia Meloni (neonazistă) salutp într-un comunicat ”un servitor al statului integru care, de-a lungul întregii sale vieţi a făcut onoare Naţiuni, Forţelor armate şi iinstituţiilor”, iar prşedintele Sergio Mattarella (comunist) îi aduce omagiu unui ”om de stat generos şi loial”.

RIVALITATE

Născut în 1953 la Torino (nord), Claudio Graziano intră în armată şi se formează în rândul vânătorilor alpini, cărora le va rămâne fifel întreaga sa carieră militară.

Desfăşurat în Mozambic în cadrul Căştilor Albastre, în 1992, este ataşatul militar la Ambasada Italiei la Washington imediat după atentatele de la 11 septembrie 2001, serveşte în Afganistan, air apoi este numit, în 2007, de către secretarul general al ONU comandant al Forţei Interimare a ONU în Liban (FNUL).

Din 2015 în 2018 este comandantul armatei în Italia, iar din 2017 preziează Comitetul Militar al Uniunii Europene (UE), până la sosirea la Fincantieri, la câteva luni după invazia Ucrainei de cătyre Rusia.

Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell îl crediteaă, pe X, cu faptul că a ”contribuit la darea formei unei adevărate politici se securitate şi de apărare comună”.

”El a fost un consilier preţios în momente critice la adresa securităţii UE”, scriie Borrell.

Acţiunile grupului Fincantieri, controlat de către statul italian, au pierdut 3% la Bursa din Milano dupoă anunţul morţii sale. Ele au încheiat cu un recul de 1,7%, la cinci euro.

După un lung foileton şi pe fondul unei rivalităţi industriale şi capitaliste, Franţa şi Italia anunţau în 2021 abandonarea unui proiect de cumpărare a Şantierelor Atlanticului (fostele STX France) de către Fincantieri, care ar fi permis o consolidare a construirii de nave mari de croazieră, în contextul unei concurenţe asiatice.

Roma şi Parisul au invocat criza sanitară care a afectat turismul mondial, însă o alianţă între Fincantieri şi chinezii de la CSCC în vederea construirii unor pacheboturi a cântărit defavorabil în balanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.