Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul olandez Mark Rutte au declarat luni că nu au primit nicio solicitare din partea Ucrainei pentru avioane de luptă, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu avem o astfel de cerere formulată [de Ucraina]", a declarat Macron la o conferinţă de presă comună la Haga, unde cei doi lideri s-au întâlnit pentru a pregăti următorul Consiliu UE din februarie. Macron a precizat că, deşi Franţa nu a primit nicio cerere, "nimic nu este exclus în principiu".

El a insistat că utilitatea fiecărei solicitări trebuie analizată cu atenţie. Macron a spus că armele solicitate nu ar trebui să escaladeze conflictul. "Asta înseamnă că echipamentele pe care le livrăm nu sunt de natură să atingă solul rusesc, ci să ajute efortul de rezistenţă şi de protecţie a solului ucrainean", a explicat Macron.

Preşedintele francez a adăugat că capacitatea armatei franceze de a-şi proteja propriul sol şi pe cetăţenii săi nu ar trebui să fie slăbită de transferul de arme. Premierul olandez a mai spus că Olanda nu a primit nicio cerere pentru avioane de luptă F-16.

"Nu există neapărat un tabu, dar ar fi totuşi un pas foarte important. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, l-am lua în considerare, am vedea care este situaţia cu aliaţii noştri", a declarat Rutte. Franţa nu operează avioane F-16, dar operează avionul de vânătoare Rafale, fabricat în Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.