Preşedintele finlandez Sauli Niinistö urmează să efectueze joi o vizită în Turcia şi să fie primit vineri de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care Ankara se declară pregătită să dea undă verde aderării la NATO a Finlandei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului finlandez, însoţit de ministrul său de Externe Pekka Haavisto, urmează să efectueze mai întâi o vizită în zona sisnistrată de cutremurul din februarie, în sud-estul kurd al Turciei.

În cadrul reuniunii cu omologul său turc, preşedintele finlandez urmează să abordeze şantierele reconstrucţiei turce şi aderării finlandeze şi a Suediei la NATO, blocată de Ankara.

Turcia, a cărei undă verde este indispensabilă ca stat membru NATO, refuză, pentru moment, să ratifice cele două candidaturi.

Însă reproşurile turce care îi vizează pe activiştii kurzi din cele două ţări se concentrează asupra Suediei, pe care Turcia o acuză de pasivitate faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), oaia neagră a Ankarei.

Astfel, calea aderării la NATO este larg deschisă Finladei, în pofida faptului că Ungaria urmează şi ea să ratifice aderarea, după ce celalte 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au ratificat-o deja în Parlament.

Turcia a anunţat că este pregătită să ratifice în mod separat aderarea la NATO a Finlandei, însă Parlamentul turc nu a stabilit nicio dată în acest sens, în apropierea alegerilor de la 14 mai.

În urma împotmolirii negocierilor Suediei cu Turcia, secretaruil general al NATO Jens Stoltenberg a evocat pentru prima oară, la jumătatea lui februarie, posibilitatea unei aderări cu două viteze.

Premierul suedez Ulf Kristersson a recunoscut marţi că posibilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei a crescut în ultimele săptămâni, însă îşi păstrează speranţa unei finalizări rapide a aderării ţări sale la Alianţa Nord-Atlantică după alegerile turce.

Negocieri tripartite în vederea aderării la NATO a celor două ţări nordice, suspendate o vreme după incendierea unui exemplar al Coranului de către un extremist în Suedia, s-au reluat săptămâna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.