Preşedintele conservator al Camerei inferioare a Parlamentulu polonez Marek Kuchcinski şi-a anunţat joi demisia, în urma unui val de critici cu privire la faptul că a folosit avioane guvernamentale în scopuri personale, într-o atmosferă de scandal, cu două luni înaintea alegerilor legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mâine intenţionez să demisionez din funcţia de preşedinte al Dietei”, le-a declarat unor jurnalişti Kuchcinski, care a subliniat că nu a încălcat legea prin aceste numeroase deplasări.

El şi-a anunţat demisia în faţa presei, în prezenţa numărului unu pe scena politică poloneză, Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator naţionalist aflat la putere, la o zi după o îndelungată reuniune a liderilor formaţiunii.

Potrivit opoziţiei şi unei părţi a presei, care citează numeroase documente, Kuchcinski, în vârstă de 63 de ani, al doilea om în stat potrivit Constituţiei, a folosit avioane de tip Gulfstream, elicoptere şi avioane militare de 100 de ori în perioada martie 2018-mai 2019.

Potrivit acestor documente, dezvăluite la presiunea presei şi opoziţiei, în multe rânduri şi în timpul unor zboruri cu cea mai înaltă prioritate Kuchcinski a fost însoţit de către membrii familiei sale, prieteni şi colegi din partid. Majoritatea zborurilor au fost realizate în weekenduri, de la Varşovia în regiunea Rzeszow, de unde este originar şi în care este deputat.

Iniţial, luni, Kuchcinski, un membru important PiS şi un colaborator apropiat al lui Jaroslaw Kaczynski, s-a limitat să prezinte scuze ”tuturor celor s-au simţit ofensaţi”, adăugând că numărul important al zborurilor ţinea de activitatea sa în calitate de preşedinte al Parlamentului.

”ACULTĂ POLONEZII”

El a recunoscut că, într-un caz, soţia sa a luat un avion la bordul căruia el nu se afla. Pentru a compensa preţul zborului, Kuchcinski a anunţat că urma să plătească 28.000 de zloţi (6.500 de euro) unui fond de modernizare a armatei, după ce a plătit 15.000 de zloţi unor organizaţii de caritate pentru a compensa zboruri ale membrilor familiei sale - sume considerate foarte insuficiente de către comentatori.

”Preşedintele Parlamentului nu a încălcat nici legea şi nici uzanţele în acest domeniu. Ţin să o subliniez”, a declarat joi Kaczynski, al cărui Partid Lege şi Justiţie (PiS) este marele favorit în alegerile legislative, prevăzute la 13 octombrie, mai ales în urma unor unor importante ajutoare sociale.

”Însă cum voi (jurnaliştii), la fel ca o parte importantă a opiniei publice, sunteţi aparent de altă părere, eu pot să vă spun că decizia preşedintelui (Parlamentului) arată atitudinea sa conformă devizei noastre «Ascultă polonezii şi serveşte Polonia»”, a insistat Kaczynski.

Cu toate acestea, opoziţia continuă să pună întrebări despre zborurile efectuate de către alţi conducători din PiS, care a obţinut o victorie în alegerile legislative din 2015 promiţând să pună capăt abuzurilor de putere.

Kaczynski a profitat de ocazie şi l-a acuzat pe fostul premier polonez Donald Tusk, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, de faptul că a folosit şi el avioane oficiale în deplasări personale.

Demisia anunţată a lui Kuchcinski permite partidului aflat la putere să evite o dezbatere parlamentară solicitată de opoziţie, prevăzută vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.